minimálbér emelés 2025

Hihetetlen, 2025 január 1-től ennyi lesz a nettó és a bruttó minimálbér összege!

Hihetetlen, 2025 január 1-től ennyi lesz a nettó és a bruttó minimálbér összege!

Hihetetlen, 2025 január 1-től ennyi lesz a nettó és a bruttó minimálbér összege! Megtartotta első ülését a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, ahol idén nagy horderejű döntések születhetnek. Bár a kezdeti javaslatok még nincsenek kiforrva, és messze van a tárgyalások vége, de már most lehet számolgatni, hogy 2025-ben mennyi lesz a minimálbér összege Magyarországon.

Főoldal >>

A tervezett 1000 eurós minimálbér és az 1 millió Ft-os átlagbér elérését 2028-ig abban az esetben tartjuk elfogadhatónak (reálisnak), ha megfelelő kompenzációt (tehercsökkentést, támogatást) kapnak a vállalkozások, továbbá a tervezett bértételek a bérmegállapodásban rögzített gazdasági növekedéshez, inflációhoz és termelékenységi mutatók eléréséhez kötöttek – tette közzé a szervezet.




Tekintettel arra, hogy a kormányzat folyamatosan kommunikálja az elkövetkező évekre vonatkozó béremelési terveit, a VOSZ is kialakította álláspontját a tárgyalásokra.

A bérek felzárkóztatásáról szóló hosszú távú bérmegállapodásról a következő hetekben folytatódnak a tárgyalások a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány között. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy pénteki rendezvényen a tárgyalások szempontjából sorsdöntő jelentőségű grafikont tett közzé, amiből kiderül, hogyan képzeli el hosszútávon a kormány a bérek felzárkóztatását. A tervek szerint az évtized végére

a minimálbér összege ezer euróra, az átlagkereset pedig egymillió forintra emelkedne.

Kiderült, mit kezdene a garantált bérminimummal a kormány

Nagy Márton új információt is megosztott. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) keretében zajló bértárgyalásokon eddig arról egyeztek meg a felek, hogy a minimálbér 2027-re eléri az átlagkereset 50 százalékát.




Ehhez a jelenleg bruttó 232 000 forintos összeget évi 12 százalékkal kell emelni. A középfokú végzettséghez kötött garantált bérminimum sorsa ugyanakkor eddig bizonytalan volt, mivel a munkáltatói oldal már jelezte, a jóval többeket érintő, jelenleg bruttó 323 ezer forintos összeg jelentős, kétszámjegyű emelésére nem látnak lehetőséget. A kormány ugyanakkor máshogy látja, Nagy Márton ábrája szerint ugyanisa garantált bérminimum is jelentősen, évi 10 százalékkal emelkedne a következő években, míg a minimálbér összege minden évben 12 százalékkal nőne.

A miniszter ugyanakkor nem számolt be olyan intézkedésről, amely a vállalkozói oldalt arra ösztönözné, belemenjen a javaslatba. A korábbi, 2017 és 2022 közötti bérmegállapodásban a jelentős bérminimum-emelés mellé a munkáltatói terhek, vagyis a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkentését vállalta a kormány.