Az iPhone 16 után jön a következő iPhone SE

iphone

Az iPhone 16 után jön a következő iPhone SE

Az iPhone 16 után jön a következő iPhone SE – Bőven több mint két éve már, hogy az Apple piacra dobta az utolsó iPhone SE-t, azaz a vállalat pénztárcabarát telefonját, amit visszafogottabb képességei ellenére is vittek, mint a cukrot. Az első „Special Edition” iPhone-t még 2016-ban mutatta be a vállalat, az iPhone 6s és iPhone 6s Plus korában pedig hatalmas sikert aratott kisebb mérete, ám a csúcsmodellekkel megegyező teljesítménye és kedvező ára miatt. A következő generációra aztán négy évet kellett várni, és bár a 2020-as SE is sikerként könyvelhető el, már korántsem hozott akkora vérfrissítést az iPhone-os palettába, mint az előd.

Friss hírek

A jelenlegi legfrissebb kiadás 2022-ben debütált és tulajdonképpen ugyanúgy néz ki, mint a második generációs SE – a harmadik generációs készülék mindösszesen egy kicsit nagyobb akkumulátort, több memóriát és frissített rendszerchipet kapott, hogy időtállóbb maradjon. Éppen ezért a készülék a vásárlók figyelmét is elkerülte, ami az eladásokon is meglátszott – a negyedik generációval azonban ismét készen áll az Apple egy olyan telefont letenni az asztalra, ami ár-érték arányban még a tavaly bemutatott iPhone 15-öt is verheti; de ne szaladjunk ennyire előre.



Ahogy arról az Indexen is írtunk korábban, az új iPhone SE egyre biztosabb, hogy a 2022-ben bemutatott iPhone 14 külsejét fogja megörökölni, Dynamic Island helyett tehát csak egy kisebb notchot találunk majd a kijelző felső régiójában. A kijelző ennek értelmében 6,1 hüvelykes lesz, ami rossz hír a kisebb készülékeket kedvelők számára. Bár sokáig úgy tűnt, hogy a negyedik generációs SE-t az iPhone 13 mini külsejébe zsugorítja majd az Apple, ezt a tervet mostanra látszólag elvetették, vélhetően a nem túl kedvező üzemidő miatt. Lesz tehát egy manapság mondhatni átlagos méretűnek számító, OLED-kijelzős, notchos iPhone-unk, ami egy Special Editionhöz híven kimagasló teljesítménnyel rendelkezik majd.

Bőven lesz benne szufla

Bennfentesek szerint ugyanis a készülékben az az A18-as chip fog majd ketyegni, mint ami a néhány héttel ezelőtt bemutatott iPhone 16-okba is kerül. Kapunk tehát egy hatmagos processzort, egy ötmagos grafikus gyorsítót és 16 magos Neural Engine-t, mindezt megspékelve a korábbi négy helyett nyolc gigabyte rendszermemóriával. Ezek tudatában a témában jártasak számára már egyértelművé is válhatott, hogy

az iPhone SE 4 bizony képes lesz az Apple Intelligence futtatására is – az Apple látszólag mindent megtesz annak érdekében, hogy legújabb készülékein egytől egyig ott legyen majd az almás AI.

Ami azonban furcsának mondható, az az, hogy a készülék továbbra is csak egy hátlapi kamerát kap majd. Ez vélhetően az iPhone 15-ben vagy az iPhone 16-ban található 48 megapixeles egységgel lesz majd megegyező, ami azt jelenti, hogy ugyan kétszeres szenzorzoomra számíthatunk majd, 0,5-szeres nagylátószögre már nem igazán. Az Apple persze egy 48 megapixeles ultranagy látószögű egységet is választhat, ami alapesetben szenzorzoommal fotóz 12 megapixeles egyszeres látószögű képeket, erre azonban kifejezetten kevés esélyt látunk.


De mi lesz így a többi iPhone-nal?

Mindez eddig egészen meggyőzőnek hangzik, egy, a fenti specifikációkkal megegyező iPhone SE érkezése azonban szó szerint a feje tetejére állítaná az Apple jelenlegi telefonos portfólióját. Először is, a megegyező külső és erősebb hardver miatt az iPhone SE 4 egy az egyben kivégezné az iPhone 14-es eladásokat – ezt elkerülvén az Apple valószínűleg be is szünteti a széria forgalmazását az új Special Edition bejelentését követően. Marad tehát a line-upban az iPhone 15-ös család és a nemrég bejelentett iPhone 16-os mobilok; utóbbiakhoz biztosan nem nyúl az Apple.

Az iPhone 15-ök helyzete azonban kifejezetten kényes.

A jelenlegi információk szerint ugyanis az iPhone SE 4 képes lesz az Apple Intelligence futtatására, míg az iPhone 15 és az iPhone 15 Plus nem, az pedig kifejezetten fura lenne, ha egy százezrekkel olcsóbb telefon tudna valami olyat, amit egy 1,5 évvel ezelőtti csúcsmodell nem. Az Apple tehát jövő tavasszal vagy beszünteti az iPhone 15-ös család forgalmazását is, vagy hozzájuk sem nyúlnak, és elhallgatják, hogy ezen készülékek egyébként nem alkalmasak a vállalat egyik legnagyobb fejlesztésének futtatására.

Az iPhone SE 4 a korábbi modelleknél drágább, 499 dolláros, azaz körülbelül 220-250 ezer forintos árcédulával kerülhet fel a boltok polcaira, legkorábban jövő tavasszal. Az iPhone 14 az Apple kínálatában jelenleg 300 ezer forintról indul, míg az iPhone 15-ért 350 ezret, az iPhone 16-ért pedig 400 ezret kér el alsó hangon a vállalat.

error: Content is protected !!