Itthon is berobbant a koronavírus új variánsa, jöhet a kötelező maszkviselés!

Itthon is berobbant a koronavírus új variánsa, jöhet a kötelező maszkviselés!

Itthon is berobbant a koronavírus új variánsa, jöhet a kötelező maszkviselés! Egy fertőzőképesebb koronavírus-variáns ütötte fel a fejét Magyarországon. Mint az a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelentéseiből kiderült, a variáns már május óta detektálható a szennyvízben. Az egészségügyben a megbetegedések felfutó számára készülnek.

Friss mai hírek >>

Az elmúlt hetekben a nyugati országokban felfutó koronavírusos megbetegedések miatt a figyelem középpontjába került a kórokozó legújabb variánsa, a KP.2, amely a FLiRT nevet kapta. Az Egyesült Államokban már egy korai nyári járványhullámtól tartanak, valamint az újabb tünetekről is egyre többet beszélnek, a variáns pedig már hazánkban is kimutathatóvá vált a szennyvízből. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) Integrált felügyelet rendszer eredményei című jelentéséből kiderül, hogy már májusban detektálták a Covid legújabb variánsát.



„A 20. naptári héten egy új módszer bevezetésével lehetőség nyílt az alacsony koncentrációjú mintákból történő variáns-elemzésre, ezáltal sikerült kimutatni szennyvízmintából az újonnan terjedő KP.2 (FLiRT) koronavírus variánst” – közölte az NNGYK. A 22. heti jelentésben szintén szerepel a FLiRT, ám a dokumentumok szerint akkor még a JN.1 variáns volt a meghatározó. Mint arra az NNGYK felhívja a figyelmet: „a KP.2 és a JN.1 is az omikron BA.2.86 típus alvariánsának tekinthető”, amely a koronavírusnak egy fertőzőképesebb variánsa. Ettől függetlenül a FLiRT nem okoz a korábbi változatoknál súlyosabb tüneteket, ám a terjedése különösen felgyorsulhat a nyári sportesemények és tömegrendezvények miatt, amelyek a felsőlégúti megbetegedések gócpontjai tudnak lenni.

Friss adatok

A legfrissebb, 26. heti, vagyis a június 24.-30. közötti időszakot felölelő elemzésében azt írja az NNGYK, hogy a közeljövőben a covid-19 esetszámok emelkedése várható.


Kijelentését a szennyvízmintákra alapozza a hatóság. „A szennyvízben mért SARS-CoV-2 örökítőanyag országos átlagkoncentrációja a 26. naptári héten a mérsékelt koncentráció-tartományban emelkedést mutat” – írták, utalva az ország legtöbb mérési pontjának eredményeire, köztük Békéscsaba, Eger, Győr, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Szolnok, Tatabánya, valamint Budapest mintáira. A többi településen stagnálás jellemző, csökkenés azonban sehol sem tapasztalható.

Mivel a Budapest déli mérőpontjánál hasonló helyzet, mint télen, év elején, így az NNGYK szerint egy korábban induló, nyári Covid-járvány sem kizárt Magyarországon.

Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a lefutása kapcsán nem a 2020-22-es járványhullámra kell gondolni, hiszen azóta a vírus szelídült, valamint az oltások is hatnak. (Portfolio)