5 perce érkezett – Orbán Viktor ma reggeli rendkívüli bejelentései:

5 perce érkezett – Orbán Viktor ma reggeli rendkívüli bejelentései:

5 perce érkezett – Orbán Viktor ma reggeli rendkívüli bejelentései: Orbán Viktor interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban, és többek közt beszélt a külföldi tárgyalásairól és az ahhoz kapcsolódó magyarországi fejlesztésekről, az uniós politikáról, valamint az orosz–ukrán háborúról is.

Friss hírek >>

A beszélgetés szokatlan formátumban zajlott le, a miniszterelnök ugyanis még mindig Németországban tartózkodik. Így most Berlinben kérdezték Orbán Viktort, ahol nemrég Olaf Scholz kancellárral is találkozott.Orbán Viktor elmondta: a német kancellár után másokkal is tárgyal: jövő hét hétfőn találkozik az olasz kormányfővel, majd szerdán francia elnökkel is. A kancellár előtt pedig találkozott „a Mercedes teljes vezérkarával, néhány nappal korábban pedig európai nagyvállalatok vezetőit fogadta Budapesten.

Mercedes-gigaberuházás, fegyveres kísérettel engedték be egy szupertitkos üzembe

„A Mercedes egy jó példa, hogy megértsük a német–magyar kapcsolatok jelentőségét. A Mercedes most egy olyan beruházást hoz létre Magyarországon, ami 3800-4200 új munkahelyet jelent Kecskeméten” – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: „Most még titokban, hét lakat alatt tartják azokat az új modelleket”, amelyeknek egy részét Magyarországon is gyártani fogják, akárcsak a hozzájuk való alkatrészeiket.

Engem beengedtek, szigorú fegyveres őrizet mellett és titoktartást fogadva– fogalmazott a miniszterelnök, aki azt is megjegyezte: az egész német ipar nagy átalakuláson megy keresztül, beleértve ebbe például a Deutsche Telekomot is, és a kérdés az, hogy „ebben van-e, lesz-e helye a magyaroknak, vagy sem”.

„És a válasz az, hogy lesz. Ezért tárgyaltam a nagy cégvezetőkkel is, és ezért tárgyaltam a Mercedesszel is […] mert ezeket a fejlesztéseket nagy részben Magyarországon hajtják végre […] rengeteg gazdasági előnyre teszünk szerint – mondta Orbán Viktor. Hozzáfűzte azt is: „Ugye itt jövőre lesznek választások, és nem mondanám, hogy nagyon jól áll a kancellár úr pártjának a szénája […], de ki tudja, hogy mit hoz a jövő.”

Szintén arról, hogy miért fontos tárgyalni a németekkel, azt mondta: ha nincsenek meg ezek a kapcsolatok, akkor „nem tudjuk eladni a termékeket […] nem tudunk úgy élni, mint most, csak sokkal rosszabbul”, ezért fontos nekünk a szabadkereskedelem. „Mi a világ számára gyártunk”, és Németország, illetve a mindenkori német kancellár a szövetségesünk – közölte.Háborúpárti koalíció Brüsszelben

Az Európai Bizottság új elnökéről szóló tárgyalásokra utalva azt mondta: „Egy olyan Európában gondolkozunk, ami merőben különbözik attól, mint amiben ezek a pártok most megállapodtak.”

Mint mondta, az Európai Néppárt elnökének, Manfred Webernek „belzebubi szerepe” van „az európai politika elrontásában”, és az Európai Néppárt mindig balra mozdul el, most is így tesznek.

Ursula von der Leyen ministráns kislány hozzá képest

– mondta Orbán Viktor Manfred Weberről.

Hozzátette: most hatalmi döntéseket kell hozni, „ez egy kemény műfaj”. A koalíció, ami létrejött Weber vezetésével, ők megállapodtak egy olyan programban, „ami nem jó Magyarországnak” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve:

ez egy háborúpárti koalíció, és gyorsuló ütemben akarják belevinni Európát a háborúba.

„Ennek a koalíciónak a második programja az migrációpárti, ők a Soros terv végrehajtói”, és újabb migránsokat akarnak Európába hozni – mondta Orbán Viktor, aki ezután még „gazdaságellenesnek” is nevezte az említett koalíció.Amit még ő sem tudott elképzelni három éve

„Ez elgondolhatatlan volt akár csak három évvel ezelőtt is”  – fogalmazott a kormányfő nem sokkal később azzal kapcsolatban, hogy szerinte „súlyos militarizálódás” zajlik Németországban, és egy háborúpárti koalíció jött létre az országban.

Beszélt arról is, hogy a nem jobboldali kormányok minden uniós országban meggyengültek vagy megrendültek. Szerinte látszódik egy jobbra tolódás, de azért nem lett ennek egy hatalmi váltás az eredménye, mert az Európai Néppárt elviszi a szavazóit mindig balra, ezért jön létre ismét baloldali többség az EU-ban.

Ők ahelyett, hogy velünk kötnének koalíciót, balra tolódnak el

– fogalmazott.

„Reménytelen”, hogy legyőzzék Oroszországot

Ezután került szóba a háború kérdése, amiről a kormányfő azt mondta: az amerikaiak vezetésével és Németország statisztálásával a nyugati világ szeretné legyőzni Oroszországot, de ezt az ukránokra bízzák. Szerinte a Nyugat lehetőségnek tekinti a háborút az oroszok meggyengítésére, és a konfliktus arról is szól, hogy Ukrajna tagja lesz-e a NATO-nak.

A nyugatiak ezt meg akarják nyerni, szerintem ez reménytelen

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy mindennek iszonyatos ára van, sok százezren haltak meg eddig is. Fel fog nőni egy olyan nemzedék, amely kilátástalan helyzetben van, és iszonyatos a pusztítás, nagyon sok az árván maradt gyermek és özvegy.

Donald Trump az egyetlen reménysége

A kormányfő arról is beszélt, hogy az EP-választás a háborúhoz és a migrációhoz való hozzáállás kérdéséről is szólt. „Az EU szerelvénye a háború felé tart. Ha van elég támogatásunk, én meg tudom húzni a féket, és le tudunk szállni.”

A masinisztával is beszéltünk, de nem tudtuk meggyőzni

– mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy szerinte csakis Donald Trump amerikai elnökjelölt segítségével lehet leállítani a folyamatot.

Beszélt arról is, hogy a napokban megállapodott a NATO főtitkári pozíciójának várományosával, Mark Ruttéval arról, hogy a magyarok nem vesznek részt a NATO területén kívüli missziókban.

Semmilyen nyomást nem fog gyakorolni a NATO-ban senki azért, hogy Magyarország utóbb csatlakozzon. A háborús nyomás az EU-ból jön, ezt a csatát Brüsszelben kell megvívni – tette hozzá.Manfred Weber még hungarofób is szerinte

Orbán Viktor ezután azt is közölte: amíg Weber vezeti a Néppártot, mindegy, hogy mit mondanak a többiek, mert Manfred Weber egyetlen szívéhez közel álló célja az, hogy ártson Magyarországnak

Weber hungarofóbiában szenved. Amíg ő ott van, semmi jóra nem számíthatunk

– fogalmazott, majd megjegyezte, hogy szerinte szoros összefüggés van a Magyarországra a múlt héten kirótt több száz millió eurós bírság és az EP-választás közt.„Ezt azokkal fizettetjük meg, akik nyernek a háborún”, és ki fogjuk védeni „a weberi támadást” – tette hozzá, majd arról is beszélt, hogy a mostani Németország nem az, ami 10 évvel ezelőtt volt, hanem egy „színes, megváltozott, multikulturális világ”. Végül leszögezte: Magyarországra nem fogjuk beengedni a migránsokat, mert ha ebben egyszer hibázunk, akkor azt nem tudjuk többé helyrehozni.

error: Content is protected !!