2024 Januártól gyermekenként 53 ezer forintot utalnak minden családnak – 5 perce jelentették be!

2024 Januártól gyermekenként 53 ezer forintot utalnak minden családnak – 5 perce jelentették be!

2024 Januártól gyermekenként 53 ezer forintot utalnak minden családnak – 5 perce jelentették be! A nevelőszülők ellátmánya, gyermekenként nagyjából 53 ezer forintot jelent- írja az MTI. A kormányzat továbbra is kiemelten kívánja támogatni a gyermekvédelem ügyét – jelentette ki a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára 2023. december 14-én Budapesten, a Szent Anna a Nevelőszülőkért és a Szent Kristóf a Gyermekekért díjak átadásán.



Ez a hivatás éppen arról szól, hogy annak a nehéz helyzetben lévő gyermeknek, aki nem élhet a saját szüleivel és több traumán ment keresztül, „meg kell fogni a kezét”. Ezzel lehet elérni – tette hozzá – , hogy felnőttkorban jó szocializáció után, rendezett közösségi kapcsolatokkal, stabil életet élhessenek.

Fülöp Attila felidézte, a kormány 2014-ben tette a nevelőszülői jogviszonyt foglalkoztatási jogviszonnyá. Ez – mint mondta – egyrészt pénzügyi biztonságot ad, másrészt egészségügyi, társadalombiztosítási jogviszonyt is jelent a nevelőszülőknek. Valamint bevezették a nevelőszülői gyedet (gyermekgondozási díjat) is – tette hozzá az államtitkár.


Fontos a család

Fülöp Attila az elismerések átadása előtt arról beszélt, hogy a gondoskodás nem mesterségesen kitalált tevékenység, hanem egy „velünk született képesség”, amelynek tartalma és mélysége talán az egyik legszemélyesebb ügye mindenkinek. A gondoskodás hálójának legbiztosabb és legstabilabb szálból szőtt része maga a család – mondta az államtitkár.

Rámutatott, ugyanakkor vannak olyan élethelyzetek és esetek, amikor sérül a családban történő gondoskodás, és aki a gyermekvédelemben dolgozik, éppen ezt a sérülést próbálja gyógyítani.



Aki ezen a területen dolgozik, az naponta találkozik olyan „elveszett bizalmi szálakkal”, „elveszett jövőképekkel”, és olyan traumákkal, amelyek önmagukban okot adnának másoknak arra, hogy tartsanak „két vagy három lépést távolságot” – jelentette ki Fülöp Attila, majd úgy folytatta: de mégis, a gyermekvédelemben dolgozók nap mint nap találkoznak olyan élethelyzetekkel, ahol megadatik az a lehetőség, hogy a gyerekeket, fiatalokat másokban és a jövőben bízó felnőttekké tegyék.

Kitért arra is, hogy a most díjazott nevelőszülők mindannyian egyházi fenntartású nevelőszülői hálózatból jöttek. Szerinte ez fontos üzenete annak, hogy a gyermekvédelem ügyét csak akkor lehet sikerre vinni, ha azt minél inkább kinyitják, ha a társadalom minél nagyobb szegmensét be tudják „ebbe húzni”.



Annak, hogy az állam, az egyházak, a civil szervezetek, az önkormányzatok közösen dolgoznak a gondoskodáspolitika területén, a nehézsorsú ellátottak látják az előnyeit – mondta. Az államtitkár szólt arról is: nagy hangsúlyt kívánnak fektetni arra, hogy felmérjék az ellátottak képességeit, milyen lehetőségek vannak a tehetséggondozásra. Fülöp Attila megemlítette az Apponyi Franciska jövőműhely programot is, amely a gyermekvédelmi szakellátásban élők munkavállalását segíti. Közölte, hogy idén az ellátási, nevelési ellátmányt 25 százalékkal, az elmúlt két évben a nevelőszülők díjazását 40 százalékkal, továbbá az intézményekben, a különleges és speciális otthonokban dolgozók pótlékát 2022-ben 25-50 százalékkal emelték meg.

Fontosabb hírek

error: Content is protected !!