10 milliós ingyen hitel: Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön 2021

10 milliós ingyen hitel: Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön 2021

Hivatalosan Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön néven fut a legújabb hitelkonstrukció, amelyre lényegében egyből hároméves moratórium jár azoknak a kis- és középvállalkozásoknak, amelyek élnek az új állami segítség lehetőségével.

Az év végén lejár a hiteltörlesztési moratórium, és csak bizonyos „veszélyeztetett” csoportoknak jár a jövőben.

Orbán Viktor miniszterelnök február elején a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján jelentette be, hogy új, tíz évre tízmillió forintig nullaszázalékos kamattal, hároméves türelmi idővel induló állami hitelkonstrukció érkezik a koronavírus miatt bajba jutott kkv-k megsegítésére.

A kormányfő most pénteken a Kossuth rádióban adott interjújában elmondta, hamarosan elérhető lesz a legkisebb hazai vállalkozásoknak a tízmillió forintos hitel. Hozzátette, nyitott lenne rá, hogy ezt igény szerint minden érdeklődőnek folyósítsa a kormányzat.

Az már biztos, hogy a Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hitelprogramról szóló, már megjelent kormányrendelet szerint a program keretösszege egyelőre összesen 100 milliárd forint. Bár nyilván ez később módosulhat.

A gyorskölcsön, amelynek lebonyolításával a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) bízta meg a kormány, elsősorban azt a cél szolgálja a döntéshozók részéről, hogy a posztkoronavírus-korszakban mielőbb újraindulhasson, talpra állhasson a gazdaság, és megmaradjanak a munkahelyek.

A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönről szóló kormányhatározat egyelőre csupán néhány főbb szabályt tartalmaz, a pontos részletek még váratnak magukra. Ahogy a kormányzati kommunikáció fogalmaz, a végrehajtási konstrukció kidolgozása még folyamatban van.

Amíg Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter dolgoznak a koncepción, nézzük, mit tudunk eddig a hitelről! Részletek

1. Kiknek szól az új 10 millió forintos hitel? Kik vehetik igénybe?

Az MFB a tájékoztatójában jogosultként a válság által leginkább sújtott ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozásokat tünteti fel, amelyek most a talpon maradásukért küzdenek, valamint segítségre van szükségük, hogy felkészülhessenek a járvány utáni működésre.

A nemsokára megjelenő részletszabályok nagy eséllyel részletesen leírják majd a kört, amely a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt igényelheti.

2. Egész pontosan mire fordítható a 10 millió forintos hitel?

A felvett összeget a vállalkozások bérekre, járulékokra, rezsire, működési költségre és készletfinanszírozásra is használhatják – ezt Varga Mihály mondta el egy videóban, amit a hivatalos Facebook-oldalára töltött fel.

3. Hol a plafon? Mekkora lesz a legmagasabb felvehető hitelösszeg?

Legfeljebb 10 millió forint, a legkisebb összeg pedig 1 millió forint. Az előbbi számot a kormányrendelet és a lebonyolító bank is megerősíti, utóbbi az MFB.

4. Hol lehet majd a hitelkérelmeket benyújtani?

Az MFB Pontokon.

5. Az új hitelkonstrukció hivatalosan milyen kategóriába tartozik? Milyen kölcsönről beszélhetünk?

Éven túli lejáratú, forgóeszköz típusú kölcsön a hivatalos megnevezés.

6. A futamidő maximuma?

Legfeljebb 120 hónap, vagyis 10 év.

7. Meddig tart a türelmi idő?

Törlesztését az adós a hitel folyósítását követően 3 év türelmi idő után kezdi meg – írja a kormányrendelet.

8. Mekkora saját forrásra van szükség a hitelfelvételhez?

Az MFB itt nulla százalékról beszél.

9. Mekkora a hitelprogram tervezett keretösszege?

100 milliárd forint.

10. Mennyi az ügyfél által fizetendő éves kamat?

Nulla százalék.

Kik vehetik igénybe az ingyenhitelt?

 

A kormány tervei szerint elsősorban a válságtól sújtott ágazatokban működő vállalkozások számára lesz elérhető a 10 milliós ingyenhitel. A pontos feltételek még kidolgozás alatt vannak. Annyit lehet tudni, hogy tevékenységi körhöz (TEÁOR számhoz) kötik majd az igénylést. Annyit lehet tudni, hogy:

  • a vendéglátás,
  • turizmus,
  • valamit az ezeket kiszolgáló ágazatok, így például a taxisok és beszállítók

mindenképpen benne lesznek a kedvezményezettek körében.

 

Mennyi lesz az ingyenhitel törlesztője?

 

Az újraindítási gyorskölcsön egy maximum 120 hónapos termék. Az első három évben nem kell fizetni a törlesztőket. Az éves ügyleti kamat 0%, és a MFB tervei szerint nem kerül felszámításra:

  • kezelési költség
  • rendelkezésre tartási jutalék
  • előtörlesztési díj
  • szerződésmódosítási díj.

Ennélfogva a tőkét hét év, azaz 84 hónap alatt kell visszafizetni, így a havi törlesztő 10 milliós hitelösszeg esetén 119 000 forint körül alakul. Amennyiben egyéb költségek, például garancia vagy készfizető kezességi díj kerülnek majd felszámításra, a hitel teljes díja emelkedhet.

Gyakori kérdések

 

Mikor indul a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön program?

A pontos indulási dátum még nem ismert. Az MFB márciusra tervezi az indulást.

 

Meddig lehet igényelni az ingyenhitelt?

 

A pontos részleteket még nem közölte az MFB.

 

Magánszemélyek is igényelhetik a 10 milliós ingyenhitelt?

Nem. A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön kizárólag vállalkozások számára érhető el.

 

Milyen szektorban tevékenykedő vállalkozások jogosultak a kamatmentes hitelre?

A kormány célja több támogatást nyújtani a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára. Egyelőre nem határozták meg pontosan milyen szektorokra vonatkozik a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön program. Annyit már tudni, hogy a vendéglátásban, turizmusban és az ezeket kiszolgáló ágazatokban műkődő kis- és középvállalkozásokat tervezik támogatni.

 

Milyen árbevételű vállalkozások igényelhetnek 10 milliós ingyenhitelt?

A pontos részletek még nem ismertek.

 

Milyen méretű vállalkozások igényelhetik az újraindítási gyorskölcsönt?

Az eddig elhangzottak szerint mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak szánják a gyorskölcsönt, a pontos részletek azonban még nem kerültek napvilágra.

 

Katás vállalkozók is igényelhetnek újraindítási gyorskölcsönt?

A várakozások szerint igen, eddig semmilyen ezzel ellentétes információt nem közölt a kormány.

error: Content is protected !!