1 perce jelentették be – Megváltozik a nyugdíjrendszer Magyarországon, erre senki nem számított!

1 perce jelentették be – Megváltozik a nyugdíjrendszer Magyarországon, erre senki nem számított!

1 perce jelentették be – Megváltozik a nyugdíjrendszer Magyarországon, erre senki nem számított! A magyar nyugdíjrendszer fontos változások elé néz egy új kormányrendelet értelmében. A tervezett módosítások jelentős hatással lehetnek mind a nyugdíjasok jövedelmére, mind pedig a társadalombiztosítási rendszer működésére.

A kormány tervei szerint az 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendeletet módosítanák, pontosabban az 1997-es törvény végrehajtásáról szóló korábbi kormányrendelet mellékletét cserélnék le.


Az új rendelet értelmében egy új táblázatot alkalmaznának a keresetek és jövedelmek beszámításakor, mely nagyban befolyásolná a nyugdíjak összegét. A legfőbb változást a “valorizációs szorzószámok” érintenék, melyek a nyugdíjak kiszámításában játszanak kulcsfontosságú szerepet.

A valorizációs folyamat lényege, hogy az előző naptári év előtti nettó átlagkereseteket az országos átlagkereset változásaihoz igazítják, biztosítva ezzel a nyugdíjazás előtti év kereseti szintjéhez való alkalmazkodást.

Ez azt jelenti, hogy azok, akik 2024-ben vonulnak nyugdíjba, az előző évek átlagkereseteit figyelembe véve, azokat a 2023-as kereseti szintekhez igazítják.

A nyugdíjba vonulás előtti évet megelőző évek kereseteit a valorizációs szorzószámmal kell megszorozni, ezzel igazítva azokat az aktuális kereseti trendekhez.


Ennek következtében az új szorzószámok magasabb értékei jelentős összeget eredményezhetnek havonta, ami nagyobb juttatást jelenthet a nyugdíjasoknak.

A tervezett változások tehát jelentős hatást gyakorolhatnak a nyugdíjasok jövedelmére, ezért érdemes figyelemmel kísérni a kormányrendelet végrehajtását és annak gyakorlati következményeit.

Az Országgyűlés az Alaptörvényben foglalt elveknek megfelelően az időskorúak és a tartósan vagy véglegesen munkaképtelenné válók, valamint hozzátartozóik megélhetésének biztosítása érdekében a társadalombiztosítási nyugellátásról az alábbi törvényt alkotja:

E törvény célja, hogy a biztosítottak és hozzátartozóik részére nyújtandó társadalombiztosítási nyugellátásokat – figyelemmel a magánnyugdíjrendszerre is – egységes elvek alapján szabályozza.

error: Content is protected !!