1 Perce érkezett: holnaptól szigorításokat vezetnek be az iskolákban >>>

Folyamatosan emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, egyre többen kerülnek kórházba, illetve lélegeztetőgépre. A szennyvízadatok is azt mutatják, hogy a járvány 4. hullámában Magyarországon a 60%-os átoltottság ellenére érdemben terjed a koronavírus. Habár a kormány folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a koronavírus ellen az egyetlen megoldás az oltás, úgy tűnik, hogy szép csendben azért egyéb intézkedéseket is bevetnek. Hamarosan jön a tanítási szünet:

Hosszú ideig úgy látszott, hogy nem lépnek, a héten azonban három új rendelkezés is született.  • Az iskolákban szigorodtak a karanténszabályok, miután egyre több intézményben jelenik meg a koronavírus. Mostantól az oltottakra is vonatkoznak a korlátozások, ha egy iskolában felüti a fejét a vírus. Ez logikus lépés, hiszen az oltás nem véd a fertőződésről, illetve az oltott terjeszteni is tudja a vírust, így megfertőzhet oltatlanokat is.
  • A Covid-osztályokon újra egyre több beteget ápolnak, ami újra azt teszi szükségessé, hogy több orvos és ápoló ismét koronavírusos betegeket gyógyítson – így kevesebb kapacitás jut a nem Covidos betegekre. Kásler Miklós Emmi-miniszter így visszarendelte a rezidenseket és a szakorvosjelölteket az intenzív osztályokra a külsős gyakorlatról, hogy a nem Covidos betegek ellátása is működjön.
  • A járvány már akkora, hogy a mentőszolgálat nem tudja végezni a teszteléseket. Ezért Müller Cecília tisztifőorvos a háziorvosokat is intenzívebben be kívánja vonja a tesztelésbe, akik több antigén-vizsgálatokat végezhetnek. Igaz, a rendelkezést furcsa cikkcakkok követték, ezért még nem kristályosodott ki, hogy mi lesz az új eljárásrend.

Mindezek azt mutatják, hogy újra különböző intézkedésekre van szükség a koronavírus-járvány 4. hulláma miatt, habár a szakértők ennél sokkal keményebbeket szeretnének. Az orvosok és a járványügyi szakemberek még több lépést tartanának szükségesnek, mindenekelőtt a maszkhasználat visszahozatalát. A Magyar Tudományos Akadémia a héten kiadott közlésében azt hangsúlyozta, hogy ezreket lehetne megmenteni azzal, ha újra kötelező lenne a maszk viselése. Hasonló felhívást tett közzé a Magyar Orvosi Kamara is, amely a járvány berobbanásától tart. Azt minden szakértő hangsúlyozza, hogy az oltás a legjobb védekezési eszköz, de nem az egyetlen.

error: Content is protected !!