1 gyermek után 128 ezer, 2 gyermek után 256 ezer, 3 gyermek után 384 ezer forint jár sokaknak most!

1 gyermek után 128 ezer, 2 gyermek után 256 ezer, 3 gyermek után 384 ezer forint jár sokaknak most!

1 gyermek után 128 ezer, 2 gyermek után 256 ezer, 3 gyermek után 384 ezer forint jár sokaknak most! PMÁP és Babakötvény: kiderült, kik számolhatnak közel 20 százalékos kamattal idén. A 2023-as átlagos infláció 17,6 százalék lett, így minden Prémium Magyar Állampapír-sorozat, valamint Babakötvény idei kamata véglegessé vált. Varga Mihály pénzügyminiszter a gyermeket nevelő családok számára jó hírt osztott meg a közösségi oldalán: február 1-jétől 17,5 százalékra emelik a Babakötvény éves kamatát. A Babakötvény éves kamata jelenleg 8,1 százalék.
( Főoldal – friss hírek )

Minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek** számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit egy minimális kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön és ott Babakötvényben kamatozzon egy ún. Start-értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban.Start-értékpapírszámla megnyitása

A számlát a gyermek szülein túl egy hozzátartozó is megnyithatja. A számlanyitáshoz szükséges dokumentumok listáját innen tudja letölteni.

Az ügymenet meggyorsítható úgy, hogy a személyes ügyintézés előtt a Magyar Államkincstár WebKincstár aloldalán kitölti az ügyfél regisztrációt. A személyes ügyintézés során időt takaríthat meg azzal, ha igénybe veszi a Kincstár online időpont-foglalás szolgáltatását!

A számlanyitásra már személyes megjelenés nélkül, Ügyfélkapun keresztül is lehetősége van.A Babakötvény jellemzői

  • Futamideje a kibocsátás napjától számított 19 év.
  • Alapcímlete 1,- Ft, tehát akármilyen kis összeggel megvásárolható.
  • Változó kamatozású állampapír, így hosszú távon biztosítja a befektetett összeg értékállóságát.
  • Az éves kamat mértéke a kamatbázis és a kamatprémium értékének összegével egyenlő.
  • A kamatbázis megegyezik a kamat megállapításának évét megelőző naptári évre vonatkozóan, a KSH által közzétett éves átlagos infláció (fogyasztói árindex) százalékos mértékével.
  • A kamatprémium mértéke 3%.
 • A kamat Start-értékpapírszámlán történő jóváírása évente február 1-jén történik. Az első sorozat (2032/S) esetében évente december 2-án.
 • Az éves befizetések 10%-ának megfelelő, de maximum 12.000 forint összegű támogatás is jóváírásra kerül.
 • A számlanyitást követően a Babakötvények vásárlása automatikusan történik a Start-értékpapírszámlán jóváírt összegekből.
error: Content is protected !!