1 gyerek után 66.670 forint, 2 gyerek után 133.330 forint, 3 gyerek után 220.000 forintot kapnak a családok Februárban!

1 gyerek után 66.670 forint, 2 gyerek után 133.330 forint, 3 gyerek után 220.000 forintot kapnak a családok Februárban!

1 gyerek után 66.670 forint, 2 gyerek után 133.330 forint, 3 gyerek után 220.000 forintot kapnak a családok Februárban! A családi adókedvezmény egy adóalap-kedvezmény, amely valamennyi gyermek után igényelhető.

( Friss hírek )

  • Egy gyermek után havonta 66.670 forint,
  • kettő gyermek után havonta 133.330 forint,
  • három gyermek után havonta 220.000 forint vehető igénybe.Az előbbi összegek az adóalapot jelentik, ami után nem kell az adót megfizetni. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta a családi kedvezménnyel

 • ha egy gyermek van a családban 10 ezer forinttal,
 • kettő gyermek esetében 20-20, azaz 40 ezer forinttal,
 • háromnál gyermekenként 33 ezer forinttal, vagyis összesen 99 ezer forinttal magasabb összegű nettó kereset állhat a kedvezményezett családok rendelkezésére. Négy vagy több gyerek után is gyerekenként 33 ezer forint a megspórolható adó.

A kedvezmény a személyi jövedelemadó összegét érinti elsősorban, abban az esetben, ha a szülő szja-köteles jövedelme olyan alacsony, hogy nem tudja kihasználni a kedvezményt, úgy a járulékalapját is felhasználhatja.Ki veheti igénybe? A családi adókedvezmény jogosultsága a családi pótlékhoz kötődik. Leegyszerűsítve tehát, akinek jár családi pótlék, annak jár a családi adókedvezmény is, függetlenül attól, hogy a szülők együtt élnek vagy sem – utóbbi esetben különösen figyelni kell a szabályokra.

Meddig igényelhető? A családi adókedvezmény addig vehető igénybe, amíg a családi pótlék is, azaz a tanköteles kor végéig, vagyis a gyermek 16. életévének betöltéséig. Ha a gyermek tanulói jogviszonyban marad, abban az esetben utoljára abban a tanévben jár a kedvezmény, amikor betölti a 20. életévét.A családi adókedvezmény által növelt nettó munkabérből, vagy a kedvezmény érvényesítése nélküli – alacsonyabb – nettó munkabéréből vonható-e le a végrehajtandó követelés? „A munkabérből történő levonás részletszabályait a bírósági végrehajtásról szóló törvény (a továbbiakban: Vht.) fekteti le. […] A Vht. nem rendelkezik arról az esetről, amikor az érvényesített családi kedvezmény növeli a nettó bért, továbbá a 74. §-ban taxatíve felsorolt, letiltás alól mentes juttatások között sem találhatjuk meg a munkabér kedvezménnyel érintett részét.” Ebből – ahogy a HRportal.hu szerzője írja – arra következtethetünk, hogy a levonás lehetősége a családi kedvezmény erejéig is kiterjed a munkabérre. Megoldás lehet erre a helyzetre, ha a családi adókedvezményt nem év közben havi szinten, hanem csupán az éves adóbevallás benyújtásakor érvényesítjük, ekkor – a végrehajtás jellegének és körülményeinek függvényében – a családi adókedvezmény mentesülhet a terhelés alól.A családi adókedvezmény mellett többféle szja-kedvezmény is igénybe vehető az alábbi sorrendiséget tartva:

  1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye
  4. Személyi kedvezmény
  5. Első házasok kedvezménye
  6. Családi kedvezmény
  7. Családi járulékkedvezményerror: Content is protected !!