Vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra 2022: így kaphatunk ingyen pénzt ingatlan felújításra!!!

Vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra 2022/2023

Vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra 2022/2023:

így kaphatunk ingyen pénzt ingatlan felújításra!!!

Csok – Szocpol 2022/2023:

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről, melynek keretében a támogatás lakáskorszerűsítésre is igényelhető lesz.

A támogatás mértéke függ attól, hogy az előbbiek közül a család milyen célra igényli az összeget.

A falusi CSOK összege vásárlás és egyidejűleg bővítés/korszerűsítés esetén:

– 1 gyermek: 600 ezer Ft
– 2 gyermek: 2,6 millió Ft
– 3 vagy több gyermek: 10 millió Ft

Maximum a falusi csok TÁMOGATÁS FELE fordítható vásárlásra, a fennmaradó részt bővítésre és/vagy korszerűsítésre kell költeni! Vagyis ne is álmodj arról, hogy 10 millió Ft-ból megvehetsz egy szép, jó állapotú házat, akár önerő nélkül is. Viszont vásárolhatsz egy lerobbantat 5 millióért, hogy a másik 5 millióból rendbe tedd. (Önerőként a bankok kizárólag a meglévő gyermekek után járó csok támogatást fogadják el, hiszen a vállalt gyermek kockázatot jelent, hiszen ha nem születik meg a baba, esetleg vissza kell fizetni a pénzt.)

A falusi CSOK összege meglévő lakás bővítés/korszerűsítés esetén:

– 1 gyermek: 300 ezer Ft
– 2 gyermek: 1,3 millió Ft
– 3 vagy több gyermek 5 millió FtMi számít a falusi csok-nál korszerűsítésnek?

Adja magát a kérdés, hogy a falusi csok-nál milyen munkák számítanak korszerűsítésnek? Ezt a jogalkotó pontosan meghatározta, így például egy alapos kifestés bizony nem számít annak.

– Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése.
– Fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.
– Központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.
– Az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.
– A külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje.
– Tető cseréje, felújítása, szigetelése.
– Kémény építése, korszerűsítése.
– Belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást és a konyhafelújítást.
– A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig.
– 
A korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig.

Vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra 2022/2023 tudnivalók:

FONTOS: mennyiben a korszerűsítési/bővítési munkálatok végül nem készülnek el a szerződéskötéstől számított 3 éven belül, akkor a teljes falusi CSOK összegét egy összegben, kamatostul vissza kell fizetni. A vásárlásra fordított pénzt is! Ezért körültekintően kell eljárni a munka megtervezésével és a szakember kiválasztásával.

Folytatódik az Otthon melege program, amely a lakosság számára igényelhető vissza nem térítendő támogatás, az új pályázatok vélhetően február végén jelennek majd meg – mondta Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

A programtól függetlenül indul majd egy a Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásnak növelését célzó hitel elnevezésű uniós hitelprogram is.

A támogatás a fűtéskorszerűsítéstől, nyílászárócserén át a szigetelésig bármire felvehető. Lakóközösségek, lakások, társasházak, családi ház tulajdonosok, magánszemélyek kérhetik, családi házaknál 500 ezer forinttól 10 millió forintig, lakásoknál pedig 500 ezer forinttól 7 millió forintig lehet támogatást igényelni. A pályázathoz 10 százalék önrész kell. Ez a program utófinanszírozású, az ügyfelek az MFB Pontokon keresztül igényelhetik, költség és kamatmentesen.

A pályázatban két kategória van: a központi régió, ami Budapestet és Pest megyét érinti, itt 9,4 milliárd forinttal indul program, az ország többi részében pedig 105 milliárd forint lesz a forrás keret.

A 2014 őszén indult Otthon melege program eddig mintegy 125 ezer családot érintett. Ezt a programot az NFM, a hitelprogramot pedig az NGM fogja meghirdetni.

error: Content is protected !!