Vasárnapi fűnyírási tilalom 2022/2023: csendrendelet törvény 2022/2023

Vasárnapi fűnyírási tilalom 2022/2023:

csendrendelet törvény 2023

CSAK HALK GÉPPEL LEHET NYÍRNI 2023-TÓL:

Vasárnapi fűnyírási tilalom 2023: csendrendelet törvény 2023 >> Ahhoz, hogy megértsük, milyen lehetőségeink vannak abban az esetben, ha a szomszéd lakásban éppen házibulit tartanak, vagy a szomszéd úgy gondolja, hogy vasárnap szeretne füvet nyírni a kertben, meg kell ismernünk a szabályozási lépcsőket.

A zajkeltés – történjen az akár a lakáson belül, akár a lakáson kívül vagy akár a természetben, reggel, este, éjszaka vagy napközben – csak bizonyos mértékig kell eltűrni a szomszédoknak, vagy a társasház többi lakójának.

Arról, hogy az adott ingatlanra milyen szabályok vonatkoznak, társasházak esetén egyrészt a Házirendből, ezen túl minden ingatlan esetén a települési önkormányzatok – Budapesten a kerületi, illetve a Fővárosi Önkormányzat – rendeleteiből tájékozódhatunk. Itt fontos megemlíteni, hogy nyilvánvalóan minden csendháborításnak minősülő magatartás egyúttal a házirendbe is fog ütközni, azonban nem minden házirendbe ütköző magatartás jelenti egyúttal azt is, hogy egyéb jogszabályban meghatározott szabályok megszegéséről is szó van, amelynek megsértése akár szabálysértési eljárást is maga után vonhat.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény felhatalmazása alapján az önkormányzatoknak lehetőségük van az általánosan előírtnál szigorúbb mértékben korlátozó előírásokat meghatározni.
Zajok és korlátozások 2023

Tekintsük át, hogy általában milyen típusú zajforrásokkal találkozhatunk és milyen tipikus korlátozásokat tartalmaznak az önkormányzati rendeletek.

A lakók nyugalmának biztosítása érdekében kertépítéssel és zöldfelület-fenntartással kapcsolatos, zajt keltő tevékenység (pl. fűnyírás, motoros fakivágás, kerti traktor működtetése) végezhető:

  • munkanapokon 7.00 óra és 20.00 óra között,
  • szombaton és jogszabály által pihenőnapnak minősített napokon 9.00 óra és 12.00 óra között, valamint 15.00 óra és 18.00 óra között végezhető,
  • vasárnap és munkaszüneti napokon ilyen tevékenység nem folytatható.

A csendháborítást elkövetővel szemben a rendőr, a közterület-felügyelő és a természetvédelmi őr három intézkedést tehet.

  • figyelmezteti a csendháborítót,
  • helyszíni bírságot szab ki,
  • feljelentést tesz.

Feljelentés esetén szabálysértési eljárás lefolytatására kerül sor, amely a Kormányhivatal hatáskörébe tartozó ügy. Szabálysértés miatt alkalmazható büntetés a pénzbírság, melynek legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint.

Kertesek, családi házasok vigyázzatok! 50-100 ezer forintos bírságot osztogatnak a HÉTKÖZNAP reggel vagy vasárnap végzett fűnyírásért! Tájékozódj, minél előbb, mert ezekben az időpontokban tavasztól TILOS A fűnyírás FIGYELEM! 50-100 EZER FORINTOS BÍRSÁG JÁRHAT A HÉTKÖZNAP REGGELI VAGY A VASÁRNAPI FŰNYÍRÁSÉRT! TÁJÉKOZÓDJON, MINÉL ELŐBB!
Akár 50 ezer Ft helyszíni bírságot kaphat, ha vasárnap délben nyír füvet!De reggel 9 előtt sem szabad!
És déltől másnap reggelig is tilos!

A szabályszegők 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 20-200 ezerig terjedő közigazgatási büntetéssel sújthatók.

Júniustól van életben az a rendelet, amely Mosonmagyaróvár térségében szigorúan korlátozza a zajszennyezést.Ide tartozik a fűnyírás, favágás, kerti traktorozás, barkácsgép használat. Más településeken is várható hasonló rendelkezés, természetesen mi arról is igyekszünk hírt adni, de ha Önhöz előbb jut el egy fontos hír, írja meg nekünk privát üzenetben és közzétesszük!Tiltott hétköznapokon este 9 és reggel 8 között, szombat este 10 órától vasárnap reggel 9-ig, valamint déltől másnap reggelig – a motoros fűnyíró, motorfűrész, kerti traktor, rotációs kapa, illetve ipari vagy barkácsgép használata.A szabályszegők öttől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 20 ezertől 200 ezerig terjedő közigazgatási büntetéssel sújthatók. Jogi személy esetén a közigazgatási bírság elérheti a 2 millió forintot is.

Vagyis jobb csendben maradni a pihenésre kijelölt időszakokban.

Kérem ossza meg ismerőseivel, barátaival, rokonaival, családtagjaival:

error: Content is protected !!