Hajnali flexelés, késő esti fűnyírás, zajos szomszéd! VIGYÁZAT! HATÁLYBA LÉPTEK A SZABÁLYOK! Büntetés jár a Vasárnapi kerti munkáért!!! EZEKET TILOS MOST MÁR HÉTVÉGÉN CSINÁLNI >>>>

Hajnali flexelés, késő esti fűnyírás, zajos szomszéd! VIGYÁZAT! HATÁLYBA LÉPTEK A SZABÁLYOK! Büntetés jár a Vasárnapi kerti munkáért!!! EZEKET TILOS MOST MÁR HÉTVÉGÉN CSINÁLNI >>>>

NYERJ MOST 100 EZER FORINTOS BANKKÁRTYÁT!!! INGYENES REGISZTRÁCIÓ ITT

Lényeges, hogy a csendháborítás szabálysértése nincs időponthoz kötve, az bármikor és bármilyen módon elkövethető. A szabálysértésekről szóló törvény szerint, aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz – ami alkalmas mások nyugalmának, a természeti vagy a védett természeti érték zavarására –, az szabálysértést követ el.

Ekkor a rendőrség köteles intézkedni, azaz a bejelentés után járőrt küldeni. Ha a felszólítást követően a szabálysértést tovább folytatják és ismételt bejelentést tesznek, akkor elő is állíthatók az elkövetők. Ha bizonyítani akarjuk igazunkat, érdemes dokumentálni hang- vagy videófelvételekkel a csendháborítást, többen is összefoghatunk a környéken, s egy időben tehetünk bejelentést.

Általában felújítási munkákat és zeneoktatást, gyakorlást munkaidőben lehet végezni, hangos háztartási gépeket este 8-ig, 9-ig lehet használni, de van, ahol hétköznap ebédidőben le kell állni a hangos felújítási munkákkal. Előfordul, hogy a lakók többségi beleegyezésére van szükség a hosszú távon kellemetlenséget okozó tevékenységekhez, mint a zene- és táncgyakorlás.

NYERJ MOST 100 EZER FORINTOS BANKKÁRTYÁT!!! INGYENES REGISZTRÁCIÓ ITT

Egerben például lakossági igény a motoros kerti gépek által keltett zajhatások korlátozása, ezért a megyeszékhelyen munkanapokon este hét és reggel hét óra között, míg hétvégén délután egytől másnap reggel kilencig lehetőleg tartózkodni kell a géppel végzett kerti munkáktól. A polgármesteri hivatal elérhetőségein írásban a jegyzőnek címezve, ügyfélfogadási időben személyesen, a 80/200-882-es telefonszámon vagy az egpolgh@ph.eger.hu e-mail-címen lehet bejelentést tenni. A hivatal csak konkrét ügyben tud eljárni, így a bejelentésnek tartalmaznia kell az elkövető személyét, az ügy leírását – hol, mikor, milyen körülmények között történt –, a bizonyítékokat, amelyek segítik a döntéshozatalt.

Több kisebb település jegyzőjét is megkérdeztük, létezik-e helyi rendelet a zajongók kordában tartására. A kisebb falvakban általában nincs ilyen, mivel az emberek jól ismerik egymást. Ha mégis vita bontakozik ki a szűnni nem akaró hangoskodás miatt, általában a rendőrségtől kérhetnek segítséget. Pétervásárán viszont nemrégiben szabályozták ezt a területet. Eged István polgármester szavai szerint a zajt keltő tevékenységet – például motoros fűnyírás, motoros fakivágás, kerti traktor működtetése – a rendkívüli kárelhárítás esetét kivéve – hétköznap este kilenc óra és reggel hét óra közötti időszakban, vagy hétvégén délután öttől reggel hét óráig nem ajánlatos, pontosabban tilos. A szabályszegőket – a jogsértés jellegével arányában – tízezer forinttól százezer forintig terjedő bírsággal sújthatják.

Néhány érdekesség:

Rácalmás

A lakóterületi, üdülőterületi és a kertes mezőgazdasági övezetben lévő ingatlanokon csak bizonyos időpontokban végezhetők a zöldfelülettel kapcsolatos, zajkibocsátással járó munkák, így a fűnyírás is. Rácalmáson munkanapokon 7 és 20 óra, szombaton
9 és 17 óra, vasárnap, munkaszüneti és ünnepnapon 9 és 12 óra között lehet füvet nyírni a helyi rendelet alapján.

Nadap

A 2013-as önkormányzati rendelet alapján a településen szabályt sért az, aki (a község belterületén) az ingatlanán füvet nyír, fát vág vagy fűrészel vasárnap és ünnepnapokon.

Söréd

A település 2012-es helyi rendelete a zajjal járó munkákat (például a fűnyírást, a gépi fűrészelést, flexelést, gyalulást vagy a kültéri hangos zenehallgatást) szombat 17 órától hétfő 6 óráig, illetve munkaszüneti napokon tiltja.

Úrhida

Az üzletek nyitvatartási rendjét önkormányzati rendelet szabályozza a faluban – mondta Bognár József polgármester. A rendelet szabályai biztosítják és érvényesítik a lakók jogát az egészséges életkörülményekhez, pihenéshez; az üzletek éjszakai nyitvatartásának korlátozásával meghatározzák a lakosság nyugalomhoz, főként az éjszakai (22 és 6 óra között) pihenéshez való alkotmányos jogát. Szilveszterkor, karácsonykor, húsvétkor és május elsején engedély nélkül tarthatnak nyitva a vendéglátók.

Aba

A képviselő-testület Abán nem alkotott külön helyi “zajrendeletet”, ebben a magasabb szintű jogszabályhoz tartják magukat. Az üzletek, vendéglátóhelyek esetében az éjszakai, 22 és 6 óra közötti időponttól eltérő nyitvatartást a jegyzőtől kell kérelmezni. Náluk vasárnap is lehet füvet nyírni! – tudtuk meg Kossa Lajos polgármestertől.

Enying

Viplak Tibor polgármester tájékoztatása szerint Enyingen a képviselő-testület az üzletek és a vendéglátóhelyek nyitvatartási szabályozásán túl a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről is rendeletet alkotott. A rendelet kitér arra, hogy közterületen nem lehet engedély nélkül hangosító berendezést üzemeltetni, műsort, élőzenét szolgáltatni; a lakó- és üdülőingatlanokban 21 órától 7 óráig zajhatással járó építkezési, felújítási, karbantartási, továbbá kertekben kertépítési és fenntartási munkákat végezni; 20 órától 8 óráig a szabadban vagy nyitott helyiségben a csendet hangos énekléssel, zenével, hangszerrel megzavarni; valamint gépjárművet indokolatlanul járatni, túráztatni.

NYERJ MOST 100 EZER FORINTOS BANKKÁRTYÁT!!! INGYENES REGISZTRÁCIÓ ITT

A Velencei-tó partján nyáron tetőzik a feszültség a nyugodt pihenést és a harsány bulizást vagy épp kerti barkácsolást kedvelők között. Velencén tavaly épp ezért megállapodás született a lakossággal, hogy a nyári szezonban a hangos rendezvények száma nem haladja meg a nyolcat. A “zajoskodást” egyébként is helyi rendelet szabályozza, ami nem csak a bulizásra, de a fűnyírásra és egyéb motoros kerti tevékenységre vonatkozóan szab meg határokat.

A rendelet kimondja, hogy a lakóingatlanok és azok zöld felületeinek építésével, fenntartásával kapcsolatos zajos tevékenység (mint a kalapálás, fűrészelés), motoros kerti és barkácsgépek üzemeltetése vasárnap és ünnepnap egész nap tilos. A közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztásának, megszegésének jogi következményeiről szóló rendelet szerint a zajongóval szemben 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki. Velencén egyébként az utóbbi időben nem került ügy olyan szakaszba, ami miatt bárki ellen bírságot kellett volna kiszabni, árulta el Szvercsák Szilvia jegyző, hozzátéve: a szomszédok igyekeznek elsőként magának a vasárnapi zajongónak jelezni, hogy tilos, amit tesz.  heol.hu és http://vallalkozo.org/

error: Content is protected !!