Változik a munka törvénykönyve 2024 január 1-től, ennek sokan nem örülnek majd!

Változik a munka törvénykönyve 2024 január 1-től, ennek sokan nem örülnek majd!

Változik a munka törvénykönyve 2024 január 1-től, ennek sokan nem örülnek majd! Az alábbi cikk a végkielégítés jogosultságának függőségét és egy közelmúltban meghozott jogi döntést tárgyal, amely a végkielégítésre való jog megszűntetését érinti a munkaviszony megszüntetése során.

( Friss hírek )

A döntés szerint a munkaviszony megszüntetése módjától, az indokoktól és a munkaviszony hosszától függ, hogy egy munkavállaló jogosult-e végkielégítésre.Az eset főbb tényállása: Egy egészségügyi szolgálati jogviszonnyal rendelkező személy munkaviszonya azonnali hatályú felmondással szűnt meg az oltás elleni álláspontja miatt. Az illető keresetben kérte a végkielégítés megfizetését, mivel úgy véli, hogy a jogszabályoknak megfelelően jogosult rá.

A Kúria azonban megerősítette az első- és másodfokú bíróságok döntését, amelyek elutasították a keresetet. A Kúria érvelése alapján a munkaviszony megszüntetése módja alapján a munkavállaló jogosultsága végkielégítésre változhat, és ebben az esetben a munkavállaló nem volt jogosult a végkielégítésre azonnali hatályú felmondás miatt.

A végkielégítés jogosultságának elvesztés

Azonban azok az esetek, ahol a jogviszony megszüntetése a munkavállaló magatartása miatt következik be, nem vonják maguk után a végkielégítés jogosultságának elvesztését. Az érintett munkavállaló olyan jogdöntést hozott, amely az egészségügyi önrendelkezési jogához kapcsolódik, és nem minősül felróható magatartásnak.

A Kúria döntése megerősíti, hogy a munkavállalók jogosultsága a végkielégítésre a munkaviszony megszüntetésének módjától és az indokoktól függ. Az esetben azonnali hatályú felmondás történt az oltás elleni álláspont miatt, és a jogszabályok erre az esetre különös feltételeket határoztak meg, amelyek nem teremtették meg a végkielégítés jogosultságát.A döntés fontos jogi precedenst teremt, amely lehetővé teszi az érintett munkavállalók és munkáltatók számára, hogy megértsék a végkielégítés jogosultságának függőségét a munkaviszony megszüntetése során.

A cikk hangsúlyozza, hogy a munkavállalóknak tudatában kell lenniük a munkaviszony megszüntetésének módjának és indokainak, valamint a végkielégítés jogosultságának feltételeinek. Ezenkívül a jogalkotók is felelősek a jogszabályok kidolgozásáért és az esetleges módosításokért, amelyek hatással lehetnek a munkavállalók jogaira és jogosultságaira.Ez a döntés és az ehhez hasonló esetek kiemelik a jogi folyamat fontosságát a munkaügyi jogban és az állampolgárok jogainak védelmében. Az ilyen döntések segítenek megérteni a jogszabályokat, és hozzájárulnak a jogállamiság és a jogbiztonság megőrzéséhez. Kapcsolódó cikkünk

error: Content is protected !!