Több százezer forintot kaphatunk így vissza – Sokaknak jár!

Több százezer forintot kaphatunk így vissza – Sokaknak jár!

Több százezer forintot kaphatunk így vissza – Sokaknak jár!

A legfrissebb béradatok alapján egy magyar dolgozó évente átlagosan 1 millió forint személyi jövedelemadót fizet be a költségvetésbe. Jó hír, hogy ez a pénz nem veszett el örökre: bizonyos öngondoskodási formák segítségével jelentős részét vissza lehet szerezni az államtól.

(Friss hírek)

Magyarországon régóta működő gyakorlat, hogy egyes megtakarításokra állami támogatás (személyi jövedelemadó-visszatérítés) igényelhető. A támogatott megtakarítások között egészségügyi, kis- és nagy gyermekkel kapcsolatos, illetve nyugdíjcélú konstrukciókkal is találkozhatunk. Most bemutatjuk, mit kell tennünk azért, hogy még idén kihasználhassuk ezeket a lehetőségeket.

A 2023. augusztusi bérstatisztikákból kiolvasható, hogy egy átlagos (havi nettó 370 ezer forint) keresetű magyar munkavállalót havonta kb. 83 ezer forint személyi jövedelemadó terhel. Ezt 12 hónapra átszámítva megkapjuk, hogy egy év alatt kereken 1 millió forintra tehető az a pénzösszeg, amelyet az állam SZJA formájában elvon az átlagkeresetből.
A befizetett személyi jövedelemadó visszatérítésére abban az esetben nyílik jogosultság, ha valaki rendelkezik olyan öngondoskodási szerződéssel, melynek keretein belül támogatott megtakarítási célokra gyűjt pénzt. A mostani szabályozás szerint az alábbi megtakarítások biztosítanak lehetőséget az SZJA-visszatérítésre:

  • egészségpénztár,
  • önkéntes nyugdíjpénztár,
  • nyugdíjbiztosítás,
  • nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ).

Közös tulajdonságuk, hogy a megszerezhető adóvisszatérítés mértéke az éves befizetések 20 százaléka, de ennek felső határa eltérő: a pénztári termékek esetében együttesen évi 150 ezer forint, a nyugdíjbiztosításnál 130 ezer forint, míg a NYESZ-re vonatkozóan évi 100 ezer forint. Arra a kitételre is figyelni kell, hogy az egy évben különböző jogcímeken visszakapott SZJA mindösszesen legfeljebb 280 ezer forint lehet.
A megszerzett állami támogatás a megtakarítási számlára érkezik, ezt követően a meghatározott célokra lehet fordítani: egészségpénztári számláról többek között gyógyászati segédeszközök, magánorvosi kezelések és kisgyermekekkel kapcsolatos kiadások finanszírozhatók, míg a nyugdíj-előtakarékossági formák célja az időskori jövedelem kiegészítése.

Év végéig van lehetőség visszaszerezni az SZJA-t!

Az év végével együtt egy nagyon fontos határidő is közeledik, ugyanis a megszerezhető állami támogatás mértéke attól függ, hogy egy adott naptári évben mennyi pénz érkezett be a megtakarítási számlára. Ez azt jelenti, hogy már alig 2 hónapjuk maradt azoknak, akik még idén szeretnék kihasználni a lehetőséget, és elnyerni a lehető legtöbb adóvisszatérítést. Akik viszont idén elmulasztják elindítani a kívánt megtakarítást, vagy nem helyeznek el új összeget a meglévő számlájukra, ők lecsúsznak az állami támogatásról.

Mit kell megtennünk annak érdekében, hogy megszerezzük az idei adóvisszatérítést?

  1. Rendelkezni kell elegendő befizetett személyi jövedelemadóval, hiszen azt lehet majd visszakapni.
  2. Kulcsfontosságú mihamarabb elindítani a megtakarítást: ebben segíthetnek a Bankmonitor tanácsadói.
  3. Még idén el kell helyezni a megtakarítási számlán a kívánt összeget – ennek 20 százaléka lesz a kapott adóvisszatérítés.
  4. Jövő tavasszal az adóbevallásban jelezni kell az adóvisszatérítés igényét: ez alapján a NAV elutalja a számlára a támogatást.
error: Content is protected !!