Szja visszatérítés – most érkezett a bejelentés, mégis jó hír érkezett a kisgyerekeseknek!

Szja visszatérítés – most érkezett a bejelentés, mégis jó hír érkezett a kisgyerekeseknek!
A már megszokott lehetőségek mellett ráadásul A 30 év alatti nők szülés, vagy örökbefogadás útján szja-mentességet kaphatnak, sőt ha még tanulnak, vagy frissen diplomáztak akár a diákhitelük törlesztőit is elengedik.

Számos az igen kedvező állami támogatásokból való végleges kifutástól tartó család lélegezhetett fel tavaly decemberben, mikor a kormány az év végi határidők előtt 3 nappal! az 595/2022 (XII. 28,) szám alatt megjelent kormányrendelet értelme szerint gyakorlatilag változatlan formában meghosszabbította azokat kereken két évvel. A „családpolitikai intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosítását” előirányzó rendelet értelmében:

  • A falusi CSOK, a babaváró hitel, illetve az 5 százalékos lakásvásárlási és a 27 százalékos lakásépítési áfa visszatérítése 2024. december 31-éig igényelhető marad,
  • Frissült a falusi CSOK-ra jogosult kistelepülések listája is, mely 2023 január 1-jétől már 2631 ilyen települést ölel fel

Szja vissza pénz 2023 – Jól jártak a fiatal anyák
Olyan mint tavaly visszatérítés nem lesz! De – A kormány a családi adórendszer egy bővítését is bejelentette. Az új kedvezmény szerint nem kell majd személyi jövedelemadót fizetniük azoknak a 30 év alatti anyáknak, akik január 1-je után vállaltak (szültek, vagy fogadtak örökbe) gyermeket.

Az szja-mentesség lehetősége nem újdonság. Tavaly óta személyijövedelemadó-mentességet élveznek a 25 évnél fiatalabb, dolgozó fiatalok, és három éve a négy, vagy több gyermeket nevelő édesanyák is.Ezen felül viszont egy másik kedvezmény is járhat a 30 év alatti nőknek. Ha ugyanis felsőoktatási tanyulmányaik alatt, vagy az azok abszolválását követő két éven belül születik gyermekük (vagy fogadnak örökbe legalább egyet), abban az esetben a fennálló hallgatói hiteltartozását 100 százalékos mértékben fedező összegű vissza nem térítendő gyermektámogatásban is részesülnek.

 

error: Content is protected !!