Szja visszatérítés családi adókedvezmény esetén

Szja visszatérítés családi adókedvezmény esetén

Minden gyermekes szülőnek, aki családi kedvezményre jogosult, visszajár a 2021-ben megszerzett jövedelemből levont adó, ekho, illetve katások esetében a 2021-es tételes adó negyede.

A VISSZADO-nyilatkozatot már nem lehet benyújtani. Ha a nyilatkozatát nem adta be 2021. december 31-ig, az szja-visszatérítést a 21SZJA jelű bevallásban igényelheti, az adóbevallási tervezet kiegészítésével vagy önállóan benyújtott bevallásban.
A kormányrendelet szerint legfeljebb 809 ezer forintot kaphat vissza a befizetett adójából a családi adókedvezményre jogosult szülő. Ha ez mindkét szülőnek jár, akkor ketten együtt maximum 1616000 forintot kaphatnak vissza. De mindenki csak annyit, amennyi adót befizetett, és amennyi befizetett adó maradt a családi adókedvezményen felül. Nagyot csalódhatnak majd azok, akik azt hiszik, hogy a maximális 809 ezer forint minden érintettnek jár.

Sokan csalódnak majd, mert semmit se kapnak

Előfordulhat, hogy bőven az átlagbér felett kereső, bruttó 660 ezer forintos bért kapó háromgyerekes apuka és gyesen lévő anyuka végül egy fillért sem kap a nagy állami pénzosztásból, mert a családi adókedvezménnyel már az összes fizetendő szja-t visszakapta, tehát nincs több adó, amiből visszajárna.

Aki pedig egyedül nevel 3 gyereket, 660 ezer forint havi bruttó bér alatt egy fillér visszatérítést sem kap majd. De ugyanez a helyzet akkor is, ha egy háromgyerekes családban a két szülőnek együtt ennyi a havi bruttó bére. Ők ugyancsak nulla forintot kapnak.

családi adókedvezmény >>>

Kapcsolódó cikkünk

Jön az szja kifizetések második köre

Ha nem kapta meg az szja pénzt ezt kell tennie

Mikor kaphatom meg leghamarabb az adó-visszatérítést?

error: Content is protected !!