RENDŐRSÉGI KÖZLEMÉNYT ADTAK KI pár órája : 3,4 millió magyar lesz veszélyben a napokban – MINDENKIT! figyelmeztetett a rendőrség!

RENDŐRSÉGI KÖZLEMÉNYT ADTAK KI pár órája : 3,4 millió magyar lesz veszélyben a napokban – MINDENKIT! figyelmeztetett a rendőrség!

Kezdődik az őzek párzási időszaka, ezért fokozott figyelmet kér az autósoktól az Országos Magyar Vadászati Védegylet és a Magyar Autóklub is.

Földvári Attila, a védegylet főmunkatársa szombaton az M1 aktuális csatornán elmondta, hogy július közepétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka, ilyenkor az állatok nappal is aktívabbak és figyelmetlenebbek, az évente elütött mintegy 4500 őz nagy része ez alatt az egy hónap alatt lesz baleset áldozata.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az állatok elütése közúti baleset, ezért értesíteni kell a rendőrséget, akik pedig az érintett vadásztársaságot tájékoztatják, hiszen a vad az ő tulajdonuk, így ők gondoskodnak majd az elszállításáról.
Albert Péter vezetéstechnikai szakértő arról beszélt, hogy a vadbaleseteknek csak kisebb része elkerülhetetlen, többségük megfelelő sebesség mellett elkerülhető lett volna.

Már több vadelütéses baleset is történt Borsod megyében, ezért felhívja a sofőrök figyelmét a Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság, hogy különösen nagy figyelmet fordítsanak az állatokra, ugyanis megkezdődött a szarvasbőgés időszaka – számolt be a Police.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint a bikák a bőgési időszakban jóval aktívabbak, kevésbé óvatosak, a veszélyérzetük csökken, ezért körültekintés nélkül szaladhatnak ki az úttestre.

Az egyenruhások azt javasolják, hogy aki vadállatot lát az úttesten, vagy annak környezetében, lassítson. A vadon élő állatok kiszámíthatatlanul viselkednek. A mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat, és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet.

Továbbra arra is figyelmeztetnek a rendőrök, hogy ha egy őzet vagy szarvast lát a vezető menet közben, akkor mindenképpen számítson többre is, mert az állatok csordába verődnek.

Végezetül elmondják, hogy ha hirtelen nagy testű vad fut, ugrik az autó elé, semmiképpen ne rántsuk el a kormányt, hanem próbáljunk megállni, tapossunk a fékre, és használjuk a dudát.

error: Content is protected !!