Pár perce jött a hír – minden megváltozik a nyugdíjaknál, minden 65 év felettit érintett!

Pár perce jött a hír – minden megváltozik a nyugdíjaknál, minden 65 év felettit érintett!

Pár perce jött a hír – minden megváltozik a nyugdíjaknál, minden 65 év felettit érintett! A nyugdíjelbírálás folyamata sokak számára bonyolult és hosszadalmas, és gyakran előfordul, hogy az igények elbírálása hónapokig is elhúzódhat.

Ebben az esetben, azonban, amikor a szükséges adatok hiányában vagy más okok miatt nem lehet azonnal meghozni a végleges döntést, előleg megállapítása történik a nyugdíj összegének végleges kiszámításáig.Molnárné Balogh Márta tb-szakértő szerint, ha a nyugellátásra való jogosultság fennáll, de az összeg kiszámítása nem lehetséges az igény bejelentésétől számított 30 napon belül, akkor előleget kell megállapítani és folyósítani az igénylőnek.

Fontos megjegyezni, hogy a nyugdíjelőleget már nem határozattal, hanem végzéssel állapítják meg 2024. januártól, de ez nem befolyásolja az előleg rendeltetését.

Az új rendelkezés szerint, ha a nyugdíjigény elbírálása négy hónapon belül nem történik meg, az igénylő kérelmezheti az előleg összegének módosítását, az addig megszerzett adatok alapján. A módosítási kérelem általában a magasabb összegű előlegre irányul, azonban ritkábban előfordulhat fordított eset is.Fontos kiemelni, hogy amikor végül megtörténik a nyugdíj végleges összegének megállapítása, az előleg összege is beleszámít a nyugellátás teljes összegébe. Ezért előfordulhat, hogy az előzetesen megállapított előleg összege kevesebb lesz a végleges összeghez képest, ami a későbbi különbözet nagyságrendjének javulását eredményezheti az előleg módosításakor.

Az eljárás során, amint az összes szükséges adat rendelkezésre áll a nyugdíj végleges kiszámításához, haladéktalanul kiadásra kerül a határozat. Azokban az esetekben, amikor a tárgyévi valorizációs szorzó számok még nem állnak rendelkezésre, az ügyintézési határidő 2024 április 15-én jár le, és ezt követően történik meg a végleges nyugdíj megállapítása.Az új rendszer lehetőséget teremt a nyugdíjasoknak arra, hogy könnyebben kezeljék a nyugdíjigény elbírálási folyamatát, és az előleg módosítása révén az igényeiknek megfelelőbb előlegeket kérjenek. A nyugdíjasok számára ez egy biztosabb és kevésbé stresszes utat jelent a nyugdíjigényük teljesítése felé. Kapcsolódó – Tárhely

error: Content is protected !!