ÓVATOSAN A SZELLŐZTETÉSSEL IDÉN NYÁRON! A teljes lakosságot figyelmezteti a rendőrség a következőkre >>>

ÓVATOSAN A SZELLŐZTETÉSSEL IDÉN NYÁRON! A teljes lakosságot figyelmezteti a rendőrség a következőkre >>>

Óvatosan a szellőztetéssel – MINDENKIT FIGYELMEZTETNEK!

A nyári szezonban rendszeresen megnő a besurranásos tolvajlások száma, pedig mi magunk is sokat tehetünk az ellen, hogy károsultakká váljunk. Összeszedtük a legfontosabbakat, hogy mire figyeljünk, ha nem akarunk áldozattá válni. 

Hőség idején és klíma hiányában sokan úgy oldják meg lakásuk, házuk hűsítését, szellőztetését, hogy résre nyitják, vagy akár teljesen kitárják a bejárati ajtót. A friss levegő mellett azonban nem várt „vendég” is bejuthat az ingatlanba, aki rövid idő leforgása alatt, míg mi teszünk-veszünk a lakás egy másik részén, vagy kint vagyunk a kertben, sok tízezres kárt is okozhat.

Át kell gondolni, hogyan reagálunk

– Alkalom szüli a tolvajt. Az elkövetők kifejezetten a nyitott ajtókat figyelik, és a lehetőséget kihasználva, pár másodperc alatt bejutnak az épületbe, majd magukhoz veszik értékeinket. A tolvajok általában nem agresszívek, többnyire egyedüli elkövetők. Ha mégis van társuk, akkor az szokott figyelni, és jelzést ad, ha közelít valaki – magyarázta Orbán Sándor rendőr alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főnyomozója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Ha az értékek eltulajdonítása közben rajtakapják a tolvajt, a jelenleg hatályos jogszabályok szerint állampolgári jogon el lehet fogni az elkövetőt, és a rendőrség kiérkezéséig vissza is lehet tartani a helyszínen.

A szituációtól függően ugyanakkor mindenkinek mérlegelnie kell, hogy belefog-e ebbe. Előfordulhat, hogy közben sérülést szenved, és pont az ellenkezőjét éri el, mint amit szeretett volna. A rendőrség senkinek sem javasolja, hogy a behatolóval dulakodjon. Ha egyébként az elkövető a megszerzett vagyontárgy megtartása érdekében erőszakot alkalmaz, azzal már súlyosabb bűncselekményt követ el, és rablás bűntettéért több éves szabadságvesztésre ítélhetik.

Kérjünk segítséget

A rendőr alezredes ehelyett inkább azt tanácsolta, hogy minél hamarabb kérjünk segítséget. Akár hangos kiabálással is, a közvetlen szomszédok irányába. Ha bárki bűncselekményt lát, a lehető legrövidebb időn belül értesítse a rendőrséget. Ha tudja, figyelje meg az elkövetőt, akár fotózza le a mobiljával, nézze meg, merre és mivel távozik – kérte.

error: Content is protected !!