Családok figyelem >>> Több tízezer forintot érő támogatások a teljes tanévre és iskolakezdésre!

Családok figyelem >>> Több tízezer forintot érő támogatások a teljes tanévre és iskolakezdésre!

Az idén is több formában támogatja a kormány azokat a családokat, amelyeknek az iskolakezdés miatt nagyobb kiadással kell számolniuk. Egyszeri utalvány és az előre hozott kifizetés is az intézkedések között szerepel.

Idén is több formában támogatja a kormány azokat a családokat, akiknek az iskolakezdés miatt nagyobb kiadással kell számolniuk szeptember előtt. Novák Katalin, család-és ifjúságügyért felelős államtitkár lapunknak nyilatkozva közölte: a korábbi családsegítő intézkedések részeként a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult családok továbbra is 5800 forintos Erzsébet-utalványt kapnak augusztus végéig, ezzel is enyhítve a kiadásokat.

Újdonság viszont, hogy ma már, jogszabályi megerősítéssel, a nyár utolsó hónapjában minden család megkapja a szeptemberben esedékes családi pótlékot, GYET-et, illetve a GYES-t. – További újdonság, hogy jogszabály írja elő: a nyár utolsó hónapjában minden család megkapja a szeptemberben esedékes családi pótlékot, gyetet, illetve gyest. Ez egy nagycsalád esetében 50-80 ezer forint pluszt jelent – tette hozzá az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy az iskolakezdés minden szülőnek többletkiadást jelent, egy két-három gyermekes családban a tankönyvek megvétele akár ötvenezer forintra is rúghat.

– Komoly terhet vett le a kormány a nagycsaládosok válláról azzal, hogy számukra ingyenessé tette tankönyveket, de a kisebb családok is számíthatnak segítségre, hiszen idén szep­tembertől az általános iskolák összes alsó tagozatos gyermekének térítésmentes a tankönyv – jelentette ki.

Novák Katalin emlékeztetett arra is, hogy az étkeztetés ingyenessé tétele is jelentős anyagi terhet vesz le a családok válláról, és a kormány folyamatosan bővíti az ingyenes közétkeztetésben részesülők körét. – A bölcsődés és óvodás korú gyermekek közül az intézményi gyermekétkeztetést ingyenesen kell biztosítani annak, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül; tartósan beteg vagy fogyatékos; vagy olyan családban él, amelyben tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket, illetve három vagy több gyermeket nevelnek – sorolta.

A bölcsődék és óvodák mellett azok az általános iskolás gyermekek is ingyen ehetnek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek. Ötvenszázalékos kedvezményre jogosult három vagy több gyermeket nevelő családban élő gyermek, illetve minden tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek, ha nem részesül egyébként más okok miatt ingyenes étkezésben.

– Ugyancsak 50 százalékos normatív kedvezménnyel kell biztosítani az intézményi gyermekétkeztetést azon 1-8. évfolyamon felüli, nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő tanulók számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy olyan családban élnek, amelyben három vagy több gyermeket nevelnek, illetve tartósan betegek vagy fogyatékosak – tette hozzá.

Az államtitkár jelezte azt is, hogy a közétkeztetés rendszerének átalakításával egymillió gyermek ehet majd jobb minőségű, megfelelő mennyiségű ételt, ezzel együtt a kormány arra törekszik, hogy a szülőknek a jelenleginél kisebb kiadással járjon mindez. – A fentieken túl több olyan családpolitikai intézkedés is született az elmúlt években, amelyek nagyobb anyagi mozgásteret adnak a családoknak, ilyen a családi adókedvezmény vagy a személyi jövedelemadó csökkenése – tett hozzá Novák Katalin.

Az állam által nyújtott segítség mellett a munkáltatók is enyhíthetik a gyermekes szülők szeptemberi kiadásait. A dolgozók már igényelhetik munkahelyeiken az iskolakezdési támogatást, amelynek összege gyerekenként 33 300 forint.

error: Content is protected !!