Október 1-től több millió forintot kaphatsz bármilyen felújításra – Vadiúj program indul lakásra és családi házra is!

Október 1-től több millió forintot kaphatsz bármilyen felújításra – Vadiúj program indul lakásra és családi házra is!

Ez nem az otthon melege program és nem kamu hír!!!

Kérlek oszd meg …

Fantasztikus! Több millió forintot kaphatsz bármilyen felújításra októbertől! – Vadiúj program indul lakásra és családi házra is!

Bejelentette a Magyar Fejlesztési Bank, hogy  idén  még arról volt szó, hogy  33% önerő kell a pályázat benyújtásánál,  de szerencsére 10%-os önerő is elég lesz annál a lakossági energetikai felújítási programnál, amelyre ősztől lehet majd pályázni. Ha a kereslet nagy lesz, akkor az uniós hátterű program 115 milliárd forintos kerete még bővíthető lesz  20 milliárdos magyar kerettel. Számítások szerint óriási érdeklődés lesz a kedvező pályázati lehetőség iránt, amelyhez elegendő kis  önerő és az akár 10 millió forintos hitelkeretet kaphatnak a pályázók. 

Fontos, hogy nem szabad összetéveszteni a  ma bejelentett EU-s finanszírozási hátterű programot  a mindössze 5 milliárdos keretösszegű, csak hazai forrásból  finanszírozott Otthon Melege Programmal, amelyre  majd 2019 augusztus közepétől lehet pályázni, és a sikerrel pályázók lakásonként maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak.

Tavaly nyáron még úgy olyan hírek láttak napvilágot, hogy a lakosság a 10%-os önerő mellett , 45%-os vissza nem térítendő uniós támogatást és 45%-os hitelt kap majd ahhoz, hogy tömegesen  elkezdhesse felújítani azokat  családi házakat, illetve társasházakat, amelyek nem gazdaságosak és korszerűsítésre szorulnak. Ezt a keretet  tavaly ősszel átszervezte a kormány ,arra hivatkozott, hogy jobban kell a kormányzati épületekre  a vissza nem térítendő támogatásra szánt  forrás, és  nehézkes lenne megoldani igazságosan az ingyenpénz kiosztását a lakosságkörében.

Lázár János a választás előtt februárban már közölte a változtatást, miszerint 2/3 hitelt kap a 45%-os támogatás helyett, összesen 200 milliárd forintos keret áll majd rendelkezésre, egyharmadnyi uniós visszatérítendő forrást, egyharmadnyi MFB-s nulla százalékos hitelt kaphatnak a pályázók. A fennmaradó egyharmadnyi részt (100 milliárd forint) a beruházásokhoz  a lakosságnak kellett volna önerőként hozzátennie. Egy országos reprezentatív felmérés eredménye szerint nyilvánvalóvá vált, hogy ilyen magas önerőn és tisztán hitelalapú támogatás  esetében finoman kifejezve  nagyon korlátozott lenne az érdeklődés a program iránt a lakosság körében.

Visszatáncolt a kormány

Részben ezért történhetett meg, hogy a program végül megelégszik a legalább 10%-os önerővel, a további 90%-nyi rész pedig kamatmentes hitelként áll majd a lakosság rendelkezésére. Ezzel párhuzamosan a program teljes mérete 300 milliárd helyett “csak” 115/135 milliárd forint lesz, illetve további 11-13 milliárdnyi lakossági önerő kell majd. Az eredeti kerethez képest a 10% önerő persze még mindig sokkal kedvezőtlenebb a lakosság pénztárcája szempontjából, de egy jól sikerült energetikai felújítás sok megtakarítást érhet majd el a havi számlákban, így az akár 20 éves kamatmentes hitelt fokozatosan vissza tudják majd fizetni a programban résztvevők.

Egy jól sikerült, komplex felújítást pedig az segíti, hogy családi házak esetében maximum 10 millió, a társasházaknál lakásonként maximum 7 millió forint igényelhető, azaz tényleg jelentős beruházásokat lehet majd végrehajtani.

Októberben indul a program.

Ha tetszett a cikk kérjük, hogy oszd meg, másokkal is!

error: Content is protected !!