227 ezer forintra emelkedik sokak nyugdíja! Akkora emelés jön, amilyen még nem volt!

227 ezer forintra emelkedik sokak nyugdíja!
Hatalmas nyugdíjemelés jön Magyarországon!

227 ezer forintra emelkedik sokak nyugdíja!

227 ezer forintra emelkedik sokak nyugdíja! Olyan adatokat hozott nyilvánosságra ma reggel a KSH, amelyre rengetegen vártak. Számításaik szerint augusztusban 16,4 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése, de ami még fontosabb: a januártól augusztusig terjedő időszakban 2023-ban 22 százalékos volt a drágulás mértéke.

( Friss hírek )

A nyugdíjas infláció augusztusban 17,2 százalék volt, az év első 8 honapjában pedig 23,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben idén is a megszokott rendben, novemberben inflációkövetően emelik a nyugdíjakat, akkor ez alapján az adat alapján 8,3 százalékos emelésre számíthat közel 2 millió magyar öregségi nyugdíjas, így az átlagos nyugdíj összege így 227 ezer forintra emelkedhet – írja a pénzcentrum.Idén év elején 15 százalékos nyugdíjemelést hajtott végre a kormány, azonban az már év közben látszott, hogy a teljes éves drágulás ezt számottevően meghaladhatja. Nagy Márton nemrég 17-17,5 százalékos éves inflációt prognosztizált, a nyugdíjasok pedig ígéretet kaptak: ha úgy látszik, meghaladja az éves várható infláció az év eleji emelés mértékét, akkor ezt kompenzálják novemberben. Ez nem pusztán a kormány döntésén múlik, hiszen a nyugdíjtörvény kimondja, hogy ilyen esetben kárpótolni kell a nyugdíjasokat.

Hatalmas nyugdíjemelés jön:

A mai adatok tükrében a Pénzcentrum úgy számol, 8,3 százalékos emelés jöhet novemberben. Visszamenőleges nyugdíjkorrekció is lesz.

Ha és amennyiben a korábbi években megszokott, valamint a törvény által előírt rend szerint kapják meg a nyugdíjasok a novemberi emelést, az a 2023-as évi, januártól augusztusig tartó időszakban mért inflációs adat alapján fog megtörténni. Fontos tehát, hogy nem az augusztusi adat, hanem az év első nyolc hónapjára vonatkozó adat a számítás alapja. A KSH mai közlése szerint pedig 2023. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 22, a nyugdíjas háztartások körében 23,3 százalékkal emelkedtek. (Mivel a nyugdíjas infláció és általános fogyasztói árindex általában eltér, ilyenkor a törvény szerint a magasabb adatot kell figyelembe venni.)A nyugdíjasok további 8,3 százalékos emelésre, az év eleji és évközi emeléssel együtt összesen 23,3 százalékos emelésre számíthatnak idén.

Azt viszont hozzá kell tenni, hogy a korábbi években a novemberi nyugdíjemelés mértéke nagyban támaszkodott a január–augusztus időszakban mért inflációra, azonban akkor nem volt ilyen rekord mértékű drágulás. Idén egyáltalán nem biztos, hogy a korábbi évek gyakorlata szerint főként ez az adat lesz a meghatározó a novemberi nyugdíjkorrekció kapcsán. A várható infláció ugyanis ennél jelentősen – tized százalékokpontokban mérve – kevesebb lehet.

Így számítják a nyugdíjemelést

A 1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról 62. paragrafusának (1) bekezdése kimondja, hogy „a tárgyév január 1-je előtti időponttól megállapított társadalombiztosítási nyugellátást (…) a megállapítás naptári évét követően minden év január hónapjában az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben kell emelni”. Ez megtörtént ez év januárjában, emelkedtek a nyugdíjak a várt infláció mértékével, 15 százalékkal. A (3) és (4) bekezdés szerint pedig „ha a fogyasztói árak növekedésének tárgyévben várható mértéke legalább 1 százalékponttal meghaladja az (1) bekezdés szerinti mértéket, akkor november hónapban – január 1-jére visszamenőleges hatállyal – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani. Amennyiben az eltérés az 1 százalékpontot nem éri el, akkor november hónapban az egész évre járó különbözetet egy összegben kell kiutalni”. A […] nyugdíjemelésnél a nyugdíjasok fogyasztói ár növekedésének – a tárgyév első nyolc hónapjának tényadatára alapozott – várható mértékét kell figyelembe venni, amennyiben az meghaladja a fogyasztói árnövekedés várható mértékét – olvasható a vonatkozó törvényben.

Itt vannak a KSH adatai:

Mivel a KSH mai közlése szerint 23,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak 2023. első nyolc hónapjában a nyugdíjasok számára – tehát hangsúlyozzuk, nem az augusztusra vonatkozó adatot kell figyelembe venni a törvény szerint –, így 8,3 százalékos emelésre számíthatnak a magyar nyugdíjasok novemberben. Ez a szám pedig úgy jön ki, hogy a friss inflációs adatból (23,3 százalék) kivonjuk az eddigi emelés mértékét (15 százalék), ahogy a törvény írja.

Mivel az eltérés biztosan nagyobb, mint 1 százalékpont, emelés is lesz és egyösszegű visszamenőleges nyugdíjkorrekció is.

Az átlagos nyugdíj összege így nagyjából 17 ezer forinttal emelkedik novemberben.

227 ezer forintra emelkedik sokak nyugdíja!

Utolsó, friss adatok szerint 2023 júliusában 210 146 forint volt az átlagos öregségi nyugdíjösszeg. Ez alapján a novemberi emelést követően az átlagnyugdíj nagyjából 227 ezer forintra emelkedhet. Biztosra azonban még semmit sem lehet mondani.

error: Content is protected !!