MINIMÁLBÉR és GARANTÁLT BÉRMINIMUM 2022: A NETTÓ és BRUTTÓ FIZETÉSEK 2022. január 1-től >>

MINIMÁLBÉR és GARANTÁLT BÉRMINIMUM 2022:

A NETTÓ és BRUTTÓ FIZETÉSEK 2022. január 1-től >>

A miniszterelnök június elején jelentette be, hogy a kormány szándékai szerint egy masszív, közel 20 százalékos minimálbér-emelést szeretnének megvalósítani. Ez azt jelenti, hogy ezzel együtt a garantált bérminimum is nőne, ahogy a magasabb keresetűek fizetése is, sőt a minimálbérhez kapcsolódó juttatások összege is. A Pénzcentrum kiszámolta, egészen pontosan mennyi lenne a GYED, a táppénz vagy éppen az álláskeresési járadék a 200 ezres minimálbér bevezetését követően.

Idén viszonylag későn, január legvégén született meg a megállapodás a minimálbérről és a garantált bérminimumról: a minimálbér bruttó 167 400 forintra emelkedett, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra nőtt – ez szerény, mindössze 4 százalékos emelést jelentett februártól.

Azonban hiába emelkedik bő 20 éve töretlenül a minimálbér összege Magyarországon, európai viszonylatban így is elhanyagolható a mértéke. Nemcsak a cseheknél, és a szlovákoknál, de még Romániában is többet kapnak a minimálbérre bejelentett dolgozók.

MINIMÁLBÉR összege 2022

Ám az év közepén Orbán Viktor egy gazdasági konferencián arról beszélt, hogy a cél a gazdasági „poszt-covid szindróma legyűrése és a teljes foglalkoztatás, a miniszterelnök a 200 ezer forintos minimálbért is belengette. Ennek bevezetése persze csak megfelelő lépések után történhet meg, például csökkenteni kell a kkv-k terheit, de a miniszterelnök arra célzott beszédében, hogy ez sokkal inkább rövid, mintsem hosszú távú terve a kormánynak.

Azóta már tudjuk azt is, hogy legkorábban az ősszel kezdődő bértárgyalásokon rajzolódhat ki, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett cél, vagyis a kétszázezer forintos minimálbér hány lépésben érhető el, és a jelentős emeléshez milyen egyéb, elsősorban a kis- és középvállalkozásokat támogató intézkedések társulhatnak.

Nem mellesleg, ha a minimálbér emelkedik, akkor a garantált bérminimum is, sőt a magasabb keresetű munkavállalók bérfelzárkózása is gyorsul a szakértők szerint. A minimálbér emelkedését nem csak a dolgozók érzik meg: hiszen

több juttatás is a minimálbér összegéhez igazodik, így azok is nőnek.

Alább kiszámoltuk, mekkora összeget fognak kapnának a nagyjából 20 százalékos emelés után az érintett ellátásokban részesülők.

error: Content is protected !!