Minimálbér 2024 – Infláció felett emelkedik a minimálbér, most jelentették be!

minimálbér 2024 összege

Minimálbér 2024 – Infláció felett emelkedik a minimálbér, most jelentették be!

Minimálbér 2024 – Infláció felett emelkedik a minimálbér, most jelentették be! Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány tegnapi ülésén a gazdasági helyzettel foglalkozott. Az Ukrajnában zajló háború kitörése óta bajban vagyunk, a legnagyobb ellenfél az infláció lett. A kormány azóta minden döntése az infláció letörése érdekében volt.

( Friss hírek )

Bejelentette, hogy a kormány tartja magát ahhoz, hogy sikerül a 10 százalékos infláció elérése, legalábbis minden előrejelzés ezt mutatja. A bérek emelése megelőzi az infláció mértékét.A magyar kormány adatai szerint augusztusban és szeptemberben a bérek emelkedése meghaladta az inflációt. A jövő évi béremelésekről szóló tárgyalások még folyamatban vannak, de a kormány szerint közel az egyezség, ez olyan emelést jelent majd, ami a jövő évi inflációt meghaladja.A miniszter szerint az idei év az infláció megfékezésének éve volt, a jövő év a gazdasági növekedésé és a bérek emeléséé. Az állami szektorban is lesz béremelés, például az ápolóknál és rendészeti dolgozóknál, de azt szeretnék, ha mindenki béremeléshez juthatna.

Információink szerint Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter részvételével tartják meg a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki fordulóját, ahol ismét a jövő évi minimálbér mértékéről és annak decemberre történő előrehozásáról tárgyalnak a felek. Mivel általában államtitkári szinten van képviselve a kormányzat ezeken az egyeztetéseken, a miniszter jelenléte arra utal, hogy nagyon közel lehet a megegyezés a szakszervezetek és a munkaadók között.

2027-re összezárulhat a minimálbér és a garantált bérminimum

Amint arról korábban beszámoltunk, szeptember végén a munkaadók és a munkavállalói oldal között kifejezetten konstruktív egyeztetés zajlott, arról is döntöttek, hogy 2027-ig fokozatosan összezáródik a minimálbér és a garantált bérminimum összege, továbbá ez idő alatt kidolgozzák az ágazati bértarifarendszert.

Az emelésre már csak azért is szükség van, mert a szomszédos országokban jelentős mértékben emelkedett a minimálbér, Lengyelországban már idén elérte a bruttó 300 ezer forintot a legkisebb kötelező munkabér összege. Ugyanakkor a teljes képhez hozzátartozik, hogy a magyar minimálbér esetében igencsak torzítanak az adatok, a minimálbért mindössze 250 ezren kapják, miközben a garantált bérminimumot mintegy 700 ezren, ez utóbbinak az összege pedig már idén elérte a 300 ezret. Ezt a visszásságot küszöbölné ki a szakszervezetek javaslata a két bérelem összevonásáról, amivel 2027-re megszűnhet a garantált bérminimum, helyét pedig az ágazati tarifarendszer váltaná ki.

Ennyi lehet a minimálbér nettója 2024-ben

Mivel idén a minimálbér január elsejétől 232 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 296 400 forintra emelkedett, így egy 15 és 10 százalékos emeléssel a kötelező legkisebb munkabér 266 ezerre, míg a szakmunkás-minimálbér 326 ezerre emelkedne. Az előbbi nettója 176 ezerre, az utóbbié 217 ezer ugorhatna 2023. december elsejével.

Családok figyelem >>> ez jön 2024 januártól >>>

error: Content is protected !!