Családi adókedvezmény, családi pótlék és nevelési ellátás 2024 – Fontos bejelentés érkezett a pénzről!

családi pótlék és családi adókedvezmény

Frissítve: Családi adókedvezmény, családi pótlék és nevelési ellátás 2024 – Fontos bejelentés érkezett a pénzről!

Családi adókedvezmény, családi pótlék és nevelési ellátás 2024 – Fontos bejelentés érkezett a pénzről! Ki fogjuk terjeszteni a háromgyerekes édesanyákra is, várom a pillanatot, amikor a pénzügyminiszter ellankad – mondta néhány napja a kormányfő, a Demográfiai Csúcstalálkozón.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a háromgyerekes édesanyák adómentessége nagyságrendileg 200 milliárd forintba kerülhet a költségvetésnek. Az szja-mentesség szerinte több százezer anyát érinthet, ők havonta átlagosan 85 ezer forintot spórolhatnának. Tóth Levente, a Bank 360 szakértője a Híradónak elmondta, hogy az elfogadott 2024-es költségvetésben ez nincs benne, „másrészt van egy 23-as költségvetés, ami borzasztóan rossz állapotban van, tehát ha a miniszterelnök arra vár, hogy a pénzügyminiszter ellankadjon, nem úgy tűnik, hogy most van az a pillanat.”A szakértő szerint a családi adókedvezmény és a családi pótlék inflációkövető emelésére is nagyon nagy szükség lenne.

A miniszterelnök a Demográfiai Csúcstalálkozón arról is beszélt, hogy új családpolitikai intézkedések jönnek, de konkrétumokat nem árult el, mindössze annyit, hogy nem csak pénzbeli támogatásokra kell gondolni.

Hol vagytok három- és négygyermekes anyák?

“Minden család egy külön történet. Sérült és egészséges gyerekekkel, más-más anyagi háttérrel vagy annak hiányával; albérletben élve vagy éppen CSOK-kal építkezve” – mutat rá dr. Dorogi Márta pszichológus és mérnök-közgazdász, akit a többgyermekes édesanyák munkába állásának nehézségeiről kérdeztem.Ha egy többgyermekes édesanya úgy dönt, hogy nem tér vissza a munka világába, annak számolnia kell azzal a kockázattal, hogy tartósan kiszorulhat a munkaerőpiacról és kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet.

Márta szerint azonban a többgyermekes édesanyák számára igencsak nehéz döntést hozni arról, hogy visszamenjenek-e dolgozni vagy sem. Ha a visszatérés mellett döntenek, akkor pedig komoly dilemmát okoz, hogy hány órában vállaljanak munkát, és a gyerekek időbeosztásához miként tudnak majd alkalmazkodni.

De mi minden befolyásolhatja azt, hogy többgyermekes anyaként mennyi eséllyel tudunk visszatérni a munkaerőpiacra?

Nézzünk meg néhány döntő szempontot.

Apák munkában

A több gyermekes anya munkavállalásának kérdését leginkább az apa munkája, időbeosztása és a segítség hiánya határozza meg – mutat rá a szakértő.

A kisgyermekeket nevelő anyákról sajnos sokszor még mindig azt feltételezheti a munkáltatója, hogy munkahelyi feladatait – segítség híján – nem tudja összeegyeztetni családi kötelezettségeivel. Mivel az oktatási intézmények nyitva tartása nem mindig fedi le a munkaidőt, és a gyerek betegsége estén többnyire az anya marad vele otthon, ezért a többgyermekes anyák gyakran számolnak be arról, hogy nehezen tudnak visszatérni a munkaerőpiacra.Jutka, aki három kicsi gyermeket nevel, egyelőre csak álomként tekint arra, hogy dolgozhasson: “Állandóan beteg valamelyik. Nagyon szeretnék dolgozni! De segítség nélkül nehéz” – tette hozzá, amikor a munkáról kérdeztem.

Dorogi Márta szerint szorosan kapcsolódik ehhez a problémához a pénzhiány, a gazdasági kényszer is, ami a családon belüli harmóniára is nagyon romboló tud lenni.

Olcsó házak listája >>>

error: Content is protected !!