Megtiltaná a mobiltelefonok használatát a Kormány az iskolákban!

Megtiltaná a mobiltelefonok használatát a Kormány az iskolákban!

Megtiltaná a mobiltelefonok használatát a Kormány az iskolákban! Módosítaná a kormány a köznevelési törvényt, hogy egységes szabályozást hozzon létre az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan.

Friss hírek 0-24

Az iskolákban a közelmúltban a társadalom jogos felháborodását kiváltó esetek történtek a tanárokkal, illetve a diákokkal szemben. Ezek a verbális, vizuális, illetve fizikai támadások az online és az offline térben egyaránt előfordultak – olvasható a rendelettervezet indoklásában.

A hétfőn megjelent törvényjavaslat szerint egységes szabályozást hozna létre a kormány az iskolák területére be nem vihető és bevihető, azonban használatukban korlátozott tárgyakra vonatkozóan.
A tervezet szerint a tanároknak és az iskolaőrnek jogosultságuk lesz arra, hogy a diák csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálhassák.

Az indoklás külön kitér a mobiltelefonra, a jogalkotó pontosan így fogalmaz ezzel kapcsolatban:

az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt. Jelenleg az iskolák házirendje jogosult rendelkezni erről a kérdésről, azonban az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges egy egységes szabályozás, amelyet minden intézményben alkalmazni lehet.

Elismerik azonban, hogy „vannak olyan digitális eszközök, laptopok, tabletek, adott esetben a mobiltelefon is, amely egy-egy tanórán digitális taneszközként is megjelenhet, éppen ezért azt a lehetőséget továbbra is biztosítani kell, hogy ezeket a pedagógus által meghatározott esetekben a diákok tanulási céllal használhassák.”

A választás másnapján megjelent törvénytervezet számos fontos egészségügyi változtatást is tartalmaz:

error: Content is protected !!