Megkongatták a vészharangot – Veszélyes dologra hívta fel a figyelmet a hatóság, mindenkit érint!

Megkongatták a vészharangot – Veszélyes dologra hívta fel a figyelmet a hatóság, mindenkit érint!

Megkongatták a vészharangot – Veszélyes dologra hívta fel a figyelmet a hatóság, mindenkit érint! Jól gondoljuk meg hol töltjük a telefonunkat. A nyilvános telefontöltő állomások használata nem veszélytelen. Mivel fennáll annak a lehetősége, hogy ezek rosszindulatú, vírusos szoftverekkel fertőzhetik meg a készülékünket- adta ki a figyelmeztetést az FBI. A bevásárlóközpontokban és repülőtereken elhelyezett nyilvános USB-állomások különösen veszélyesek, ezért fontos tisztában lenni, hogy mit tehetünk, hogy elkerüljük, hogy a „juice jacking” áldozatai legyünk.

( Friss hírek )
Veszélyes lehet használni a nyilvános telefontöltő állomásokat, ugyanis elképzelhető, hogy azok használata során rosszindulatú, vírusos szoftverek kerülhetnek a készülékeinkre – hívta fel a figyelmet az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) a CNN szerint. Az FBI denveri kirendeltségének közösségi média posztja szerint a bevásárlóközpontokban és repülőtereken található nyilvános USB-állomásokat rosszindulatú programok és megfigyelő szoftverek terjesztésére használják.

A posztban felhívják a figyelmet a veszélyre és kiemelik, hogy mindenhova vigyünk magunkkal saját töltőt és USB-kábelt, és használjuk inkább a konnektort – tanácsolta az ügynökség a tweetben.

Bár a nyilvános töltőállomások sokak számára vonzóak, amikor a készülékek akkumulátora kritikusan lemerül, a biztonsági szakértők évek óta aggályokat fogalmaznak meg a kockázattal kapcsolatban. A kutatók 2011-ben „juice jacking” kifejezést alkották meg a probléma leírására.
Ha telefonodat bedugod egy [veszélyeztetett] konnektorba vagy töltőbe, a készüléked máris fertőzötté válhat, amivel a saját privát adatainkat kínáljuk fel – magyarázta Drew Paik, az Authentic8 biztonsági cég korábbi munkatársa 2017-ben a lapnak. A telefon töltésére használt kábel arra is szolgál, hogy a telefonról adatokat küldjön más eszközökre. Ha például az iPhone-t a töltőzsinórral csatlakoztatjuk a számítógéphez, akkor a telefonról fényképeket tölthetünk át a gépre.

Ha egy csatlakozót kompromittálnak, nincs határa annak, hogy egy hacker milyen információkat tud megszerezni

– magyarázta korábban Paik. Ide tartozhatnak olyan személyes adatok és fiókok is, mint az e-mailek, szöveges üzenetek, fényképek és névjegyek.
A Szövetségi Kommunikációs Bizottság blogbejegyzések formájában is rendszeresen felhívja a lakosság figyelmét erre a veszélyre, ugyanis egy sérült töltőport lehetővé teheti egy cyberbűnöző számára, hogy lezárja a készüléket, vagy személyes adatokat és jelszavakat szedjen le róla.

Egyes esetekben a bűnözők szándékosan hagyhatták bedugva a kábeleket a töltőállomásokon – olvasható az FCC blogbejegyzésében. Az sem ritka, hogy a fertőzött kábeleket promóciós ajándékként adják tovább, ezzel átverve a gyanútlan felhasználókat.

error: Content is protected !!