MEGHALT EGY CSECSEMŐ – SZÜLŐK FIGYELEM, OLVASSÁTOK EL >>> ISMÉT FERTŐZŐ BETEGSÉG TÁMAD!

MEGHALT EGY CSECSEMŐ – SZÜLŐK FIGYELEM, OLVASSÁTOK EL >>> ISMÉT FERTŐZŐ BETEGSÉG TÁMAD!

Gyors lefolyású, járványos agyhártyagyulladás gyanújával vesztette életét egy 6 hónapos csecsemő kedden Hevesen.

 A tragikus hírt a füzesabonyi járás tisztifőorvosa is megerősítette. Az esetet a háziorvos jelentette, a tünetek alapján úgy tűnik, hogy agyhártyagyulladás (meningitis epidemica) fertőzés végzett a kicsivel – írja az Index.

A vérmérgezéssel is járó baktériumfertőzés olyan gyors lefolyású volt, hogy a szülők hiába rohantak orvoshoz, a gyermek életét már nem lehetett megmenteni. A szülők elmondása szerint este semmi baja nem volt a kicsinek, annyit azért észleltek, hogy éjszaka nyugtalanul aludt. Reggel kiütéseket észleltek rajta, és azonnal a rendelőbe vitték.
Az MTI információi szerint a hat hónapos kislány az eszméletét a rendelőben, vizsgálat közben veszítette el. Mentőhelikoptert hívtak hozzá, egy órán keresztül lélegeztették. Állapota azonban tovább romlott és már nem tudtak rajta segíteni.

A tünetek közé tartozik a rendkívül erős fejfájás, a nyakmerevség, a hirtelen magas láz és a megváltozott elmeállapot. Mindezen tünetek azonban egy elemzés szerint a fertőzés okozta agyhártyagyulladás eseteinek csak kb. 44%-ában jelennek meg együttesen. A kezdeti tünetek nem jellegzetesek, akár az influenzával is összetéveszthetők. A betegség magas lázzal, tudatzavarral, idegrendszeri görcsökkel járhat.

Egyéb tünetek: fényiszony, hangiszony, idegesség, delírium; kisgyermek esetében görcs, hat hónaposnál fiatalabb csecsemőnél a kutacsának megduzzadása.

Két hagyományos, könnyen kiváltható reakció a Kernig-jel és a Brudzinski-jel. Az előbbit egyszerűsége miatt már 1882-től alkalmazzák. Bár mindkettőt széles körben használják, egy 2002-ben végzett kutatás szerint ezek egyike sem teljesen megbízható diagnosztikai szempontból.

A Neisseria meningitidis coccus által okozott betegségre jellemzően gyorsan terjedő, kék és lila színű pontokból álló bőrvérzéses kiütés előzi meg a többi tünetet. Ez rendszertelenül terjed a csípőn, a lábszárakon, a kötőhártyán és olykor a beteg talpán és tenyerén. Ennek a fertőzésnek a tünetei hasonlítanak a száj- és körömfájás és a genitális herpesz tüneteire is.[7]

Boncolás alkalmával az agy vascularis hártyarétegének nagymértékű gyulladása jelzi, hogy a halál oka agyhártyagyulladás volt. Ezenkívül az elhunyt agy-gerincvelői folyadékában megnőtt a festékkel festhető, szemcséket tartalmazó fehérvérsejtek koncentrációja. Az agyalap, az idegek, a gerincvelő és az agy környezetének elgennyesedése megerősíti az agyhártyagyulladás gyanúját.

error: Content is protected !!