Lakástakarék 2017/2018 – 5 kérdés a lakástakarékról!

Lakástakarék 2017/2018 – 5 kérdés a lakástakarékról!

Óriási az érdeklődés a lakástakarék-pénztárak iránt, melyek legfőbb előnye, hogy 30%-os állami támogatás jár hozzájuk. Emiatt elképesztő mennyiségű kérdés érkezik hozzánk a téma kapcsán. Most azokból válogattunk, melyek az összes lakástakarékra vonatkoznak. Vagyis általános érvényességgel bírnak és tisztázzák a felhasználással, szerződésmódosítással kapcsolatos bizonytalanságokat.

 1. Mik lehetnek pontosan a lakáscélok?

Az állami támogatással együtt a befizetéseket az alábbi lakáscélokra használhatod fel:

 1. új vagy használt lakás megvásárlása
 2. építés, bővítés
 3. korszerűsítés, felújítás
 4. meglévő lakáshitel visszafizetése
 5. szilárd burkolatú út, kerítés, járda, áram-, gáz-, vízvezeték, szennyvízcsatorna, csapadékvíz-elvezető csatorna, árok, központi fűtés, informatikai hálózati kapcsolat (telefon, kábeltelevízió, internetelérés kiépítése, szerelése, javítása,
 6. vagy akár nyugdíjasházban lakáshasználati jog megvásárlása.

Kiemelendő, hogy a megemlített ingatlan kizárólag lakás, családi ház, vagy tanya ingatlan lehet. Mindez azt jelenti, hogy például üdülőre nem lehet elkölteni. A fentebb hozott lakáscélok bármelyik közeli hozzátartozód céljai is lehetnek, azaz a családtagok között a lakáscélok szabadon megválaszthatók és felajánlhatók.

 1. Lejárat után mennyi idő áll rendelkezésemre, hogy elköltsem az összeget?

Röviden időmilliomos vagy. A megtakarítási időszak végén értesítőt küld a lakástakarék. Ekkor kell arról nyilatkozni, hogy kinek a lakáscéljára, melyik lakásra és pontosan milyen célra szeretnéd felhasználni az összeget. Szintén ekkor kell azt is megmondanod, hogy csak az állami támogatással növelt megtakarításra van szükséged, vagy esetleg igényt tartasz a lakáskölcsönre is.

Ha úgy adódik, hogy nem jelzel vissza, vagy azt mondod, hogy még nincs megfelelő lakáscélod, akkor vagy fizeted tovább a megtakarítást, vagy egyszerűen szabadon parkoltatod a pénzed a lakástakaréknál. Ha tovább fizeted, ugyanúgy megkapod az állami támogatást a további befizetésekre is, hiszen ez maximum 10 évig jár. Ha csak parkoltatod a pénzt, akkor a betéti kamatokkal gyarapodik az egyenleged.

 1. Ha a lejáratkor nincs kilátásban semmilyen lakáscél, van-e lehetőség a szerződés hosszabbítására?

Természetesen igen. Az élethelyzetednek megfelelően rugalmasan alakíthatod a feltételeket. Mindez azt jelenti, hogy a megtakarítási időszak alatt módosíthatod a havi fizetendő összeget, a futamidőt. Nemcsak növelni lehet, de akár csökkenteni is. Amennyiben a havi összeget, vagy a megtakarítási időszakot növeled, úgy a magasabb szerződéses összeg miatt (ami a saját befizetés, állami támogatás, betéti kamat, valamint a lakáskölcsön összege) ki kell fizetned a különbözetre eső számlanyitási díjat.

Nézzünk egy példát: megkötsz egy havi 20 ezer forintos, 4 éves lakástakarékot, melynek a számlanyitási díja 25 ezer forint. A lejáratkor fogalmad sincs, hogy mit tégy az összeggel, ezért úgy döntesz, meghosszabbítod a szerződést 6 évre. Ez utóbbinak viszont már 40 ezer forint lenne a számlanyitási díja. A különbözetet, vagyis a 40 000 – 25 000 = 15 000 forintot be kell fizetned a lakástakaréknak módosítási díj címszó alatt. Ezen felül csak egy pár ezer forintos adminisztrációs költség merül fel.

 

 1. Hosszabbítás esetén milyen futamidő periódusok jöhetnek szóba?

Jelenleg a megtakarítási időszak hossza 4, 5, 6, 8 és 10 év lehet. A lakástakarékok között minimális különbség van, hogy pontosan hány hónap a megtakarítási időszak. Például a 4 éves lakástakarékok között az egyik helyen 45 hónap befizetési időt írnak elő, míg máshol 48, esetleg 49 hónapot. Ennyi mozgástere van a lakástakaréknak, ugyanis a cél az, hogy a megtakarítási időszak a kiutalási időszakkal együtt elérje a 4 évet. A kiutalási időszak jelenleg 3 hónap (július 1-től már csak kettő az új szerződésekre), ami azt jelenti, hogy a lejáratkor ennyi idő alatt utalják ki ténylegesen az összeget az általad megjelölt lakáscélra.

 1. A megtakarításhoz kérhető kölcsönt mind fel kell vennem?

Nem kell. A lakáskölcsönről teljes egészében le is lehet mondani, sőt az is előfordulhat, hogy nem a teljes hitelt vesszük fel, hanem annak csak egy részét. Pár százezer forintos összegnél még ingatlan fedezetet sem feltétlen kérnek, milliós kölcsönösszeg esetén viszont a lakásra, házra bejegyzésre kerül a jelzálog. Fontos, hogy ha kéred is a kölcsönt, az nem jár automatikusan. A jövedelmed igazolnod kell és hitelképességi vizsgálatot is végeznek.

error: Content is protected !!