Már meg is jelent a közlönyben az új rendelet – ezt vezették be Magyarországon!

Már meg is jelent a közlönyben az új rendelet – ezt vezették be Magyarországon!

Már meg is jelent a közlönyben az új rendelet – ezt vezették be Magyarországon! A rendelet szerint februártól az üzleteknek fel kell hívnia a vásárlók figyelmét, ha a termék kiszerelése csökkent, az ára viszont nem.

Friss hírek
Ezentúl jeleznie kell a boltoknak, ha egy termékből kisebb kiszerelést kezdett árulni. A kormány ezzel a zsugorinflációt szeretné letörni, ami azt jelenti, hogy miközben egy árucikk kiszerelése csökkent (például egy liter üdítő helyett már csak 0,75 liter van a palackban), az ára viszont változatlan marad. Eddig is ismert volt, hogy lesz ilyen rendelet, hétfő este pedig meg is jelent a Magyar Közlönyben.A rendeletnek megfelelően az 1 milliárd forintnyi árbevételt meghaladó üzletekben

    • 2020. január 1. – 2023. július 1. között forgalmazott terméket egy újabb, kisebb térfogatú csomagolásban hoznak forgalomba, akkor a kereskedő két hónapig köteles feltüntetni, hogy ott valami kisebb lett.
    • Van viszont egy kibúvó: ha a kisebb kiszerelés mellett még árulják a korábbi nagyobbat is legalább hat hónapig, akkor nem kell feltüntetni semmit.  • A rendelet február 1-jén lép hatályba.
  • Azoknál a termékeknél viszont, amiket 2023. július 1. és 2024. február 29. között kezdenek el forgalmazni, ott a tájékoztatókat csak egy hónappal később, március 1-jétől kell kitenni.
  • A gyártóknak és a nagykereskedőknek is tájékoztatniuk kell a boltokat arról, hogy valami kisebb lett.
  • Ha ezt a gyártók és boltok nem tartják be, termékenként akár 1 millió forintos bírságot is kaphatnak.
error: Content is protected !!