Lakásfelújítási támogatás 2021 – lakásfelújítási pályázat igénylésének feltételi magánszemélyeknek! Tudnivalók:

Lakásfelújítási támogatás 2021

-> lakásfelújítási pályázat igénylésének feltételi magánszemélyeknek!

Tudnivalók:

Jön az otthonfelújítási támogatás 2021-től: 3 millió Ft-ig az állam állja majd a számlát!

A legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. Az felújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével. Vagyis, ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja neki, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is.

Bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja; legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, illetve a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról. Az új támogatási forma azt jelenti, hogy egy hatmillió forintos otthonfelújításnál hárommillió forintot spórolhat meg minden gyermekes család. Az otthonfelújítási program felülről nyitott lesz, a forrásokat az igényekhez igazítják.

A miniszter elmondta, hogy a részletszabályok kidolgozásáig még türelmet kér, várhatóan néhány héten belül mindenki megismerheti a támogatás részletes feltételeit.

A támogatás teljes kihasználásához az kell, hogy valaki legalább 3 millió Ft önerővel rendelkezzen, hiszen az állam legfeljebb a beruházás felét állja, maximum 3 millió Ft értékig. Ha nincs elegendő saját forrás, akkor érdemes lehet személyi kölcsönből megfinanszírozni ezt.

Felújítja lakását? – Bírságot is kaphat, ha ezekre nem figyel!

Súlyos bírságokkal és helyreállítási költségekkel is számolniuk kell azoknak a lakástulajdonosoknak, akik a szükséges engedélyek beszerzése nélkül végeztetik el a különféle felújítási munkálatokat lakásukban – írja a profit7.hu.

A tájékozódás nehézségét az adja, hogy többszintű szabályozás vonatkozik a társasházi lakások felújítására. Az országos szabályozás keretébe tartozik például, hogy mely munkálatokhoz szükséges építési engedélyt beszerezni. A helyi önkormányzati rendeletek azonban az országosnál szigorúbb feltételeket is szabhatnak a felújítási munkálatok elvégzéséhez, tekintettel például a műemléki településkép védelmére, helyi sajátosságokra.

A legfőbb problémát a tapasztalat szerint az jelenti, hogy a társasházakra vagy az adott társasházra vonatkozó feltételeket nem ismerik a tulajdonosok – magyarázta Sárvári Marcell, a Házfórum vezető szakértője.

A társasházi törvény (§21 (1)) értelmében ugyanis az alapító okirat szerint közös tulajdonban lévő elemeket érintő munkálatokhoz a közösség, pontosabban a közvetlenül érintett tulajdonosok kétharmadának írásos beleegyezése szükséges. Abban az esetben például, ha valaki összevonna két egymás melletti lakást a falak átalakításával, a közvetlen szomszédok tulajdoni hányad szerinti kétharmados beleegyezésére lesz szüksége a statikai szakvélemény mellett.

Ekkor beszélünk birtokháborításról

A szükséges engedélyek beszerzése nélkül a felújító tulajdonos birtokháborítást követ el, aminek alapján a helyi jegyző az eredeti állapot visszaállítására, valamint bírság fizetésére kötelezheti az illetőt. Ezen a téren a legvitatottabb témát a tartófalakhoz, oszlopokhoz és gerendákhoz kapcsolódó munkálatok adják. Ezek az elemek ugyanis akkor is az épület közös tulajdonú részeit képezik, ha egy lakáson belül helyezkednek el, így ezeknél mindig szükséges a tulajdonosi hozzájárulások bekérése – fejtette ki Sárvári Marcell.

Ugyanígy közös tulajdonnak minősülnek a víz- és fűtéscsövek is. Főszabályként azt mondhatjuk, hogy minden egyedi igényből származó költséget az adott tulajdonosnak kell fedeznie, így például azt is, ha a fürdőszoba áthelyezésével elterelné a vízcsöveket. Azonban, ha a felújítás során modernebbre, tartósabbra vagy csak újra cserélnék a csöveket, ez közösségi érdeket szolgál, így ezt a közös büdzséből fizetheti a közösség. Az esetleges viták megelőzése érdekében érdemes lehet állandó érvényű határozatba foglalni ezeket a rendelkezéseket.

Ha lakásfelújításon, korszerűsítésen gondolkodsz, célszerű megnézni, milyen támogatásokat kaphatsz, hiszen ezek akár több millió forinttal hozzájárulhatnak a felújításhoz. A legtöbb lakásfelújítási támogatás nem visszatérítendő támogatás, azaz amit egyszer megkaptál, végleg a Tiéd is marad.

A lakásfelújítási támogatások típusai

Két csoportra oszthatjuk a különböző lakásfelújítási támogatásokat: az egyik, amikor még van időd a felújításig, és egyelőre csak pénzt szeretnél gyűjteni, a másik, amikor már konkrétan eljött az idő, hogy belevágj a lakásfelújításba.

Az első típusba az államilag támogatott megtakarítási programok, a lakástakarék-pénztárak tartoznak. Ezeknél az előtakarékosságoknál a támogatások arányosak a befizetésekkel, konkrétan minden félretett pénz 30%-át kapod meg, mint állami támogatást, de maximum évi 72.000 forintot szerződésenként.

A második típusba tartoznak a lakásfelújítási pályázatok, vagy a támogatott lakáshitelek. Ezek a már meglévő megtakarításainkat egészítik ki. Érdemes mind a takarékoskodás során, mind pedig a felújítás előtt előre tervezni, és igénybe venni a lehető legtöbb lakásfelújítási támogatást.

Támogatás a lakáscélú megtakarításra

A lakástakarék-pénztárak nagyon népszerű megtakarítási formák, hiszen bármilyen lakáscélra felhasználhatók, legyen szó bővítésről, felújításról, vagy vásárlásról. Minden esetben jár a 30%-os állami támogatás, de megtakarításonként és évente maximum 72.000 forint. Ha a lakásfelújításra ennél több támogatás kell, akkor indíthatunk akár több lakástakarékot is – feltéve, hogy mindegyiken eltérő kedvezményezett személyt tudunk megjelölni –, így évente ennek a támogatásnak akár többszörösét is igénybe vehetjük.

Több típusú lakástakarék létezik, eltérő futamidővel és kamattal. Fontos, hogy a döntés előtt hasonlítsd össze ezeket a megtakarításokat. Ehhez készítettünk egy kalkulátort, ami a piacon található összes lakástakarékot megversenyezteti Neked:

Azonnali támogatások lakásfelújításra – lakásfelújítás támogatás 2021

Lakásfelújítás előtt érdemes körülnézni, hogy milyen aktuális pályázatokon tudunk részt venni. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nemrég írt ki például fűtésre, és nyílászárócserére lakásfelújítási támogatásokat. Társasházak esetében egyre gyakrabban lehet ilyen támogatásokra pályázni.

Az államilag támogatott lakáshitelek jelenleg csak lakásvásárlásra, építésre, bővítésre és korszerűsítésre használhatók (azaz felújításra nem), de fontos megjegyezni, hogy ettől függetlenül célszerű körülnézni a lakáshitelek között. Bár első ránézésre fél százalék kamatkülönbség nem tűnik soknak, mindig a teljes visszafizetendő összegből induljunk ki. Fél százalék kamat hosszú időn keresztül akár milliós nagyságrendű különbséget is eredményezhet.

Ha szeretnél lakásfelújításra hitelt felvenni, mindenképpen hasonlítsd össze a bankok ajánlatait. Ehhez a legegyszerűbb, ha az általunk készített lakásfelújítási hitel kalkulátort használod:

Az új szocpol csak lakásbővítésre lesz felhasználható, de ide tartozik a tetőtér beépítése is. Ez 2015 július elsejétől vehető igénybe, és 500.000 Ft – 3.250.000 forintos támogatást jelent.

 

error: Content is protected !!