KÖZALKALMAZOTTI BÉRTÁBLA 2018/2019 >> VÁLTOZÁS! ITT A 2018/2019-ES KÖZALKALMAZOTTI BÉRTÁBLA >>

KÖZALKALMAZOTTI BÉRTÁBLA 2018 / 2019 >> VÁLTOZÁS! ITT A 2018-AS és a 2019-ES KÖZALKALMAZOTTI BÉRTÁBLA >>

Ma már ismert a 2018-as minimálbér és garantált bérminimum összege is, ez alapján a Kjt.-bértábla várhatóan így alakul 2018-ban (ismét eltérő színnel emeltük ki az összecsúszó kategóriákat):

2018-ban jelentősen emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum, ami kis lélegzetvételhez juttatja a dolgozók nagy részét. Az április 20-i sztrájkunkat követően világossá vált az is, hogy a kormány 9 milliárd forintot szán az ágazat 2017-es bérintézkedéseire – pontosabban 7,5 milliárd forintot, mivel a fennmaradó részt a bölcsődei kisgyermeknevelők pótlékára fordítják. A kérdés tehát nem az volt, hogy a minimálbéremelésen felül lesz-e béremelés, hanem az: hogyan osztják el a 7,5 milliárd forintot.

A minisztérium által nekünk is bemutatott táblázat azóta nyilvánosságra került. A számok tetszetősek, de érdemes megnézni, mi van mögöttük.

 

Ha egyéb bérintézkedés nem történik, a minimálbéremelés hatására a szociális ágazat dolgozóinak bére 2017-ről 2018-ra az alábbi összegekkel nő:

 

Időközben ismertté vált az EMMI számítása a 2018-as szociális bértábláról, ez a következőképp néz ki:

 

Ha meg akarjuk nézni, mik a tárca elképzelései a 2018-as bérkorrekcióra, a 2017-2018-as bértáblák közti különbségből le kell vonnunk a bérminimumok növekményéből adódó összegeket:

 

Az utolsó táblából jól látható, hogy 2018-ra nem terveznek új forrásokat behozni az ágazat bérrendezésére! Kizárólag a garantált bérminimum emelése miatt feltétlenül szükséges korrekció (ami abból adódik, hogy a pótlékot összegszerűen határozzák meg) érint pozitívan néhány kategóriát, a dolgozók túlnyomó többsége – ha csak néhány száz forinttal is – a pótlék összegének csökkentésére számíthat. Számos kategóriában pedig egyáltalán nem változik a bér.

A félreértések elkerülésére: a velünk ismertetett kormányzati tervek szerint valamennyi bérintézkedés a szociális ágazati pótlékok módosításával történne.

Bízunk abban, hogy a minisztérium elképzelését a kormány is elfogadja, és rövidesen megszületik az erről szóló kormánydöntés, mint ahogy abban is, hogy a bérkorrekcióra 2017. január 1-jétől sor kerül.

KÖZALKALMAZOTTI BÉRTÁBLA 2018 >>>

A lélegzetvétel és a kezdeti eufória után pedig elkezdhetjük érdekvédelmi küzdelmünk újabb menetét, annak érdekében, hogy 2019-ben a bérminimumok emelésén túlmenő érdemi bérintézkedésre kerüljön sor, és a szociális ágazat valamennyi dolgozója érzékelhető bérelőnyhöz jusson a minimálbérhez és a garantált bérminimumhoz képest.

error: Content is protected !!