AUTÓSOK FIGYELEM >>> 150 EZER FORINTRA BÜNTETHETNEK HA EZEN A NAPON AUTÓBA ÜLSZ! EZEK A SZABÁLYOK LÉPNEK ÉLETBE HAMAROSAN!

AUTÓSOK FIGYELEM >>> 150 EZER FORINTRA BÜNTETHETNEK HA EZEN A NAPON AUTÓBA ÜLSZ! EZEK A SZABÁLYOK LÉPNEK ÉLETBE HAMAROSAN!

 A szmogrendelet módosításáról is dönthet szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés, amely ezzel tovább korlátozná a szmogriadó idején használható gépjárművek körét.A Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés az eddigiek mellett a belső égésű motorral hajtott, rendszámtábla nélküli segédmotoros kerékpárok vagy robogók forgalmának tilalmát is kezdeményezi.

A javaslatban emlékeztettek arra, hogy a Fővárosi Közgyűlés január 25-én Tarlós István főpolgármester javaslatára – a forgalmi engedély felmutatása mellett – ingyenessé tette a tömegközlekedést azoknak az autósoknak, akik a mostani szmogriadó idején nem használhatják járművüket a kedvezőtlen környezetvédelmi besorolás miatt.

Ennek nyomán úgy módosulna a szabályozás, hogy a riasztási fokozat – és nem csak a forgalomkorlátozás – által érintett napokon 0 és 24 óra között ingyenesen vehetnék igénybe a tömegközlekedést a korlátozás alá eső (jelenleg 0-4 környezetvédelmi osztályú) gépjárművek magánszemély tulajdonosai, illetve használói.

Ingyenes tömegközlekedés az érintetteknek

Az érvényes műszaki vizsgával rendelkező gépjármű forgalmi engedélyének felmutatásával legfeljebb annyian utazhatnának együtt a közösségi közlekedésben térítésmentesen, ahány férőhelyes a gépjármű a forgalmi engedélye szerint – olvasható a javaslatban.

A módosítással hatályon kívül helyeznék a korlátozás által érintett gépjárművekre vonatkozó ingyenes parkolást. Ezt azzal indokolták, hogy a tömegközlekedés az érintettek számára ingyenes lesz, így kifejezetten a forgalomcsökkentési cél ellen hatna, ha szmogriadó esetén a korlátozás alá eső járművek továbbra is ingyenesen parkolhatnának, illetve a parkolási lehetőség kínálata bővülne.

A javaslat a MÁV-HÉV és a Volánbusz megrendelői megállapodások által érintett agglomerációs járatainak budapesti közigazgatási területen belüli szakaszaira is vonatkozik. A Fővárosi Közgyűlés felkérheti Tarlós Istvánt, hogy az ügyben készült, a kormányzati szintű módosítására vonatkozó kezdeményezést küldje meg a Miniszterelnökségnek.

Rendeletmódosítással kívánják csökkenteni a futó sportesemények számát Budapesten – derül ki a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének napirendjén szereplő javaslatból.

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés szerint a módosítás célja, hogy szigorítsa a futóversenyek pályázati feltételeit, illetve – mérlegelve a korábbi évek gyakorlatát, a tapasztalatokat felhasználva – a pályázati eljárás egységesebbé váljon a hatékonyabb ügyintézés érdekében.

Szigorító feltételként jelenik meg, hogy valamennyi szervező pályázat útján kerülhet be a futó sportesemények éves naptártervébe. A javaslat szerint egy naptári évben legfeljebb három jelentős forgalomkorlátozással járó, hat kisebb forgalomkorlátozással járó, valamint három forgalomkorlátozással nem járó futó sportesemény kerülhet be a naptártervbe.

error: Content is protected !!