Ingyenes fogászati ellátás: rászorulóknak és 65 év felettieknek, nyugdíjasoknak!

Ingyenes fogászati ellátás: rászorulóknak és 65 év felettieknek, nyugdíjasoknak!

Ingyenes fogászati ellátás 65 év felettieknek, nyugdíjasoknak! Az ingyenes fogászati ellátásra való jogosultságot mindig a nyugdíjkorhatárhoz kötötték, pár évvel ezelőtt 60 év felett járt, 2014 óta azonban 62 éves korra emeleték a korhatárt.

( Friss hírek )

Milyen fogászati kezelések járnak 65 év felettieknek ingyenesen, illetve kedvezményesen?

Ennek a korosztálynak a teljes körű alap- és szakellátás ingyenes, tehát a fogorvos munkadíját nem kell kifizetni. Ám a kezelés során fölmerülő technikai költségeket ki kell fizetni, például a fogtechnikus munkadíját, a beépített fogpótlások árát stb. Az érdeklődők az 1997. évi LXXXIII. törvény 12. §-ában nézhetnek utána a részletes szabályoknak.
Fogtömés 65 év felettieknél >>

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az egészségbiztosító mind az amalgám, mind az esztétikus tömés készítését támogatja, tehát a biztosított a fogtömésre a tömőanyag típusától függetlenül térítésmentesen jogosult. A fogorvos kompetenciájába tartozik annak megítélése, hogy a biztosítottnál felmerült probléma megoldására a fogtömés melyik formáját választja.

Fogpótlás 65 év felettieknél >>

65. év felett a támogatott kivehető és rögzített fogpótlások fogorvosi munkája térítésmentesen jár, a technikai költségekhez nyújtott ártámogatást pedig a támogatott gyógyászati segédeszközöket kihirdető közlemény határozza meg.Tehát fogpótlás ennek a korosztálynak nem jár ingyenesen, a kivehető protézisek árát az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csak egy bizonyos százalékban támogatja!
Szükséges-e beutaló a fogászati ellátáshoz?

A fogászati alapellátás beutaló nélkül, a fogászati szakellátás (szájsebészet, fogszabályozás, fogágybetegségek kezelése, gyermekszakellátás, fogászati röntgen) beutalóval ehető igénybe.

Hol vehetőek igénybe ezek a kezelések, pótlások? Van-e kötelező, területileg illetékes hely, vagy az ország bármely fogászatánál?

Az OEP által támogatott fogorvosi ellátás alapelve az, hogy az OEP által finanszírozott fogorvosi kezelés csak az OEP-pel szerződött fogorvosnál vehető igénybe. Ezek jellemzően a körzeti szakorvosi rendelőkben található fogorvosok, illetve vannak olyan fogorvosok is, akik nem a rendelőkben dolgoznak, ám van OEP-szerződésük. A fogorvos mellett annak a fogtechnikusnak, aki a pótlást készíti, is rendelkeznie kell OEP szerződéssel ahhoz, hogy az eszköz tb támogatással vehesse igénybe a beteg. Fontos azonban tudni, hogy az egészségbiztosító által támogatott, tehát kedvezményes, illetve ingyenes fogorvosi kezelés olyan magán fogorvosoknál nem vehető igénybe, akik az OEP-pel nem szerződtek. Erről előre kérdezzék meg a magánfogorvost.
Minden településen, illetve minden fővárosi kerületben vannak alapellátó szolgáltatók, amelyeknek területi ellátási kötelezettségük van, ezek az úgynevezett körzeti fogorvosok, amelyek jellemzően a rendelőintézetekben dolgoznak. Ezekben a fogorvosi rendelőkben kötelezően el kell látni a számukra előírt körzetből érkező betegeket, és a körzetükben lakó 62 éven felüli betegeknek természetesen ingyenesen kell biztosítani az alap- és szakellátást.

Ha a beteg nem a körzeti fogorvosához megy, hanem más OEP szerződéssel rendelkező fogorvoshoz, akkor is megkapja az ingyenes ellátást. Ha például egy budapesti 62 évnél idősebb beteg Sopronban megy fogorvoshoz, akkor is köteles az ottani körzeti fogorvos ingyenesen ellátni őt, kivéve akkor, ha annyi saját körzetéből érkező betege van, hogy a kapacitásába nem fér bele. Természetesen ezek a szabályok a sürgősségi ellátásra nem vonatkoznak, mert a sürgősséggel érkező betegeket mindig el kell látni.

error: Content is protected !!