Így vernek át Eper vásárlása közben, sok gyanútlan Magyar vásárlót károsítanak meg!
Így vernek át Eper vásárlása közben, sok gyanútlan Magyar vásárlót károsítanak meg! Ahogy beindul a szezon, megjelennek az út szélén árusító standok is. Ezek közül azonban nem mindegyik tisztességes, egyre több a kétes eredetű gyümölcs, a bizonytalan forrásból származó eper.
Nem őstermelő, csak úgy tűnik
A leggyakoribb trükk az, hogy az árus őstermelőnek adja ki magát, miközben viszonteladóként árulja a szamócát. A hivatal szerint egy megbízható árusnál kint van a neve, a címe, valamint a regisztrációs száma. Ha ezek hiányoznak, az több mint gyanús – valószínűleg nem a saját portékáját kínálja. Ráadásul a gyümölcs származása ilyenkor nem követhető vissza, ami komoly kockázatot jelent a fogyasztóknak.
Hamis információk, hiányzó dokumentumok
A hivatalos vizsgálatok során a szakemberek a minőség mellett a jelöléseket is figyelik. Ha valaki őstermelőként árul, látható helyen ott kell lennie a nevének, a címének és a regisztrációs számának. A gyümölcsnél pedig fel kell tüntetni:
- a pontos megnevezést,
- a származási országot,
- magyar termék esetén a nemzeti zászlót.
A beszerzéshez szükséges szállítóleveleknek, számláknak pedig mindig kéznél kell lenniük – ha ezek hiányoznak, a hatóság az árut lefoglalhatja és akár meg is semmisítheti. Ez különösen akkor történik meg, ha felmerül a nyomonkövethetőség hiánya, a termék romló minősége vagy a ritkábban előforduló növényvédőszer-szennyezettség gyanúja – írja a Világgazdaság.
Így vásároljunk biztonságosan
A hatóság hangsúlyozza: a vásárlók is sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak csalás áldozatává. Érdemes helyi, ismert és megbízható termelőktől vásárolni, akiknél átláthatóan ki van írva az árusító adata, a termék eredete, és rendben vannak a higiéniai feltételek is. Ne féljünk elkérni az eredetet igazoló dokumentumot, ellenőrizzük, hogy a mérleg hitelesített, és minden vásárláskor kérjünk blokkot.