Időseket vezetnek meg a nyílászárókkal, elkérik a pénzt az idősekktől és meglépnek!!!

Időseket vezetnek meg a nyílászárókkal, elkérik a pénzt az idősektől és meglépnek!!!

Az utóbbi időszakban több Békés megyei településről is jelezték, hogy magukat nyílászáró-felújítónak kiadó „ügyeskedők” esetenként akár több tízezer forinttal is megkárosítanak főleg idős embereket – figyelmeztetett közleményében a Békés Megyei Kormányhivatal. A rendőrséghez, illetve hírportálunknak is érkeztek megkeresések a történtekkel kapcsolatban.

Mint a Békési Járások oldalán is olvasható, a kormányhivatal információi szerint az érintettek esetenként a katasztrófavédelmi igazgatóságra, illetve értesüléseink szerint a társasházak működtetőire is hivatkozva, a lakás ablakainak korszerűsítését ajánlják fel a tulajdonosoknak.

– A módszer a régi: a „szakemberek” egy feltehetően lézeres eszköz segítségével több nyílászárót is megvizsgálnak a lakásban, majd az elbizonytalanodott tulajdonossal egy vállalkozási szerződést íratnak alá, olvasható a bekesijarasok.hu-n. – A szerződés szerint a cég néhány hónapon belül belül vállalja a vasalatok javítását, beállítását és a tokok tömítését több tízezer forintért, de akár ennél magasabb összeg is előfordult már, a mintegy 50-70 négyzetméteres lakásokban. Hírportálunkhoz már olyan információk is eljutottak, hogy több helyen magát a nyílászárók cseréjét szintén „szorgalmazzák”.

A lakásban elvégzett felmérésért a cég képviselője már a helyszínen 10 ezer, de akár 70 ezer forintot is elkér. Ezt az összeget mindvégig előlegként emlegeti, de a vállalkozási szerződésre és a számlára már „felmérési díjat” ír, amely az apró betűs rész szerint a szerződés megszüntetése, illetve elállás esetén „nem jár vissza”. Ez a rész időseknek nehezebben olvasható.

A Békés Megyei Kormányhivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy önmagában a direkt marketing, vagy akár a nyílászárók korszerűsítésének ajánlása nem jogsértő, azonban a házaló vállalkozások egyike sem jogszabályi előírás, hatósági döntés, vagy képviselet alapján folytatja tevékenységét. Ezen vállalkozások beengedése a lakásokba nem kötelező, sőt a Békés Megyei Kormányhivatal mindenkit óvatosságra int, a kéretlenül jelentkező vállalkozások befogadását senkinek nem ajánlja.

Fontos, hogy bármilyen – gyanús, bizonytalannak tűnő – szerződés megkötése előtt kérjék ki akár a családtagok, akár a fogyasztóvédelmi hatóság véleményét, tanácsát, mielőtt meggondolatlanul több tízezer forintot fizetnének ki szükségtelen termékekért, vagy szolgáltatásokért.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon kérdésünkre elmondták, hogy Békéscsabáról érkezett bejelentés ilyen esetről. A Békéscsabai Rendőrkapitányság büntetőeljárás keretében vizsgálja az eset körülményeit és azt, hogy történt-e bűncselekmény. Hírportálunkhoz is több jelzés érkezett az ügyben, elsősorban idősek hozzátartozóitól. Mint elmondták, az érintetteket felkeresők rendkívül meggyőzőek, „nagy dumások”, és képesek arról meggyőzni az időseket, hogy szükségük van a nyílászárók cseréjére, még akkor is, ha azt egyáltalán nem tervezték.

Bankjáig vitték az idős embert

Szerdán már olyan információ is a birtokunkba jutott, hogy a házalók egy idős embert a bankjáig vittek autóval, és ott több százezer, közel 400 ezer forintot vetettek fel vele a nyílászárók későbbi cseréjére.

Rendkívül fontos, hogy az ügymenet jogilag nehezen támadható, éppen ezért a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Úgy tudjuk, hogy több településen idősgondozással foglalkozó szervezetek is elkezdték felhívni az érintett korosztály és a hozzátartozók figyelmét a veszélyekre. Az átverésről egyébként eddig Mezőberényből, Békéscsabáról és Gyuláról kaptunk hírt, de egyáltalán nem kizárt, hogy más településen is történtek hasonló esetek.

error: Content is protected !!