Nyugdíjprémium és kiegészítés 2019: 22 ezer forintot kaphatnak a nyugdíjasok az év végén!!!

Nyugdíjprémium és kiegészítés 2019: 22 ezer forintot kaphatnak a nyugdíjasok az év végén!!!

Ha valóban úgy alakul az infláció az idén, ahogy azt a Magyar Nemzeti Bank a csütörtökön közzétett inflációs jelentésében írta, akkor az év végén 22 ezer forinttal kell majd a kormánynak  kompenzálnia a nyugdíjasokat. Idén a magyar GDP egy ezreléke megy majd el családtámogatásra, később ennél jóval több, de be is folyik majd ettől pénz a jegybank szerint.

A jegybank a csütörtöki előrejelzésében azt írja, hogy 2019-ben 3,1 százalékkal nőhet az inflációs ráta, korábban viszont még 2,9 százalékos áremelkedésre számított. A kormány viszont csak 2,7 százalékkal emelte januárban az amúgy inflációt követő nyugdíjakat. Azt egy törvény szabályozza, hogy ha nagyobb az infláció, mint amennyivel a nyugdíjak emelkedtek, akkor az állam az év végén kifizeti a különbözetet. Az Mfor úgy számol, hogy ha 0,4 százalékponttal kellene emelni a nyugdíjakat, akkor az a januári átlag 133,9 ezer forintos nyugdíj esetében havi 500 forint különbözetet, vagyis éves szinten átlagosan 6000 forintot jelent.

Ráadásul azt is törvény biztosítja, hogy ha 3,5 százaléknál gyorsabban növekszik a GDP, akkor prémiumot is kapnak a nyugdíjasok, és mivel az MNB 3,8 százalékos növekedésre számít, ez a prémium is hozzá jöhet az infláció miatti kompenzációhoz. Így jött ki a portálnak az, hogy a törvényben meghatározott képlet szerint ezért még 6000 forintot kaphatnának a nyugdíjasok.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy korábban amolyan karácsonyi ajándékként a nyugdíjasok 10 ezer forint értékben kaptak Erzsébet-utalványokat a kormánytól, akkor kijön, hogy ha minden úgy alakul, ahogy az MNB gondolja, akkor 22 ezer forintot kaphatnak a nyugdíjasok az év végén. Kapcsolódó cikk

error: Content is protected !!