Figyelmeztet a NAV – január 31. a határidő, sokan nem tudnak róla, fontos!

Figyelmeztet a NAV – január 31. a határidő, sokan nem tudnak róla, fontos!

Figyelmeztet a NAV – január 31. a határidő, sokan nem tudnak róla, fontos! A személyi kedvezmények igénybevétele és azok adatszolgáltatása 2024 január 31-ig kötelező azoknak a háziorvosoknak, szakorvosoknak, akik tavaly kiállítottak olyan igazolásokat, amelyek jogosítanak személyi kedvezményre az adóalap kiszámítása során.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleményéből kiderül, hogy az elektronikus adatszolgáltatásra azért van szükség, hogy a hatóság pontosan tudja, ki jogosult a személyi kedvezményre, és ezáltal a rendszeresen ellátott súlyosan fogyatékos betegek számát is nyilvántarthatja.A személyi kedvezményre jogosultság alapját orvosi igazolások szolgáltatják, amelyeket a magánszemélyeknek nem kell elküldeniük a NAV-hoz. A dokumentumokat csupán meg kell őrizniük az elévülési idő végéig.

Az orvosi igazolásoknak tartalmazniuk kell a súlyosan fogyatékos személy azonosító adatait, a szakorvosi dokumentáció kiadásának dátumát, a fogyatékos állapot kezdő időpontját, a fogyatékosság jellegét (végleges vagy ideiglenes), az ideiglenes igazolás hatályát, az igazolás kiállításának dátumát, valamint az igazolást kiállító orvos aláírását.Az adatszolgáltatásra kötelezett orvosoknak szükségük van a K51-es nyomtatványra, amelyet a NAV honlapjáról tölthetnek le, és kizárólag elektronikus formában nyújthatnak be.

A NAV célja a pontos adatok birtokában a személyi kedvezmények hatékonyabb és pontosabb kiszámítása, ami hozzájárul az állampolgárok jogosultságainak megfelelő és egyértelmű érvényesítéséhez.Az adatszolgáltatási kötelezettség betartása elengedhetetlen annak érdekében, hogy az érintettek a lehető legteljesebb mértékben kihasználhassák az adókedvezményeket.

error: Content is protected !!