Site icon Hitel fórum – családi pénzügyek

Figyelem! Érkeznek a több tízezer forintos rezsi csekkek! Ezt kell tenned ha nem tudsz fizetni!!!

Egy biztos: a rezsicsökkentés nem tűnik el, csak átalakul, az átlagfogyasztásig védve lesznek a magyarok, és még felette is a világpiaci díjszabásnál kedvezőbb áron fizethetnek.


HA NEM TUDSZ FIZETNI EZT KELL TENNED, MUTATJUK ITT >>>

GÁZ

ÁRAM

Tehát ha egy háztartás a megadott limitekig fogyaszt, semmiféle változást nem fog tapasztalni a rezsiszámláiban. Ez mindenkire, minden egyes háztartásra érvényes.


Így kell kiszámolni, mennyivel kerül többe a gáz

A matek nem túl bonyolult, lényegében a rezsicsökkentett fogyasztás árához hozzá kell adni az ezen felüli felhasználásét, de ezt már a lakossági piaci áron számolva. Ez a GÁZ esetében a következőképpen néz ki:




Így kell kiszámolni, mennyivel kerül többe az áram

A fenti modell könnyen átültethető az áramszámlákra is. Augusztustól tehát erre kell készülni:

Az átlagfogyasztásig marad a rezsicsökkentett ár – itt vannak a konkrét számok

A kormány táblázatot tett közzé az átlagfogyasztásig elérhető megtakarításról.




Nem szűnik meg a rezsicsökkentés, csak két kulcsra vált

Mind a gáznál, mind az áramnál tehát érzékelhető drágulás áll be a rezsicsökkentett tartomány fölött, de még ott is marad kedvezmény. A fenti példa alapján az éves gázszámla körülbelül 85 százalékkal emelkedik, az éves áramszámla pedig 15 százalékkal.

Ez nem kevés, de megközelítőleg sem annyi, mintha a kormány világpiaci árszintet alkalmazna.

Az úgynevezett lakossági piaci ár ugyanis jóval kisebb, mint a versenypiacokon tapasztalható ár: a most megállapított 70,1 forint helyett, 268,9 forint lenne a kilowattóra ára.




A különbség csaknem négyszeres.

A magyar lakosság számára ugyanez a kedvező eltérés a gáz esetében is adott: a világpiaci ár itt 1020 forint körül alakul köbméterenként.

Ez a most bevezetett lakossági piaci 747 forintos árnak majd másfélszerese.

Vagyis az elmúlt hetek polémiái, amelyek abból indultak ki, hogy a kormány felszámolja a rezsicsökkentés intézményét, kétszeresen is hiábavalók voltak. Hiszen egyfelől a toleranciaszintig mindenki továbbra is a rezsicsökkentett árat fizeti, másfelől fölötte sem a piaci ár érvényesül, hanem egy új kedvezményes tarifa, ha úgy tetszik, egy hatósági áras rezsicsökkentés.


Exit mobile version