Fával fűtesz? Sokkoló hír érkezett, sokan nem készültek erre!

Fával fűtesz? Sokkoló hír érkezett, sokan nem készültek erre!

Fával fűtesz? Sokkoló hír érkezett, sokan nem készültek erre! Egyetlen hónap alatt 13 százalékkal drágult a fabrikett Magyarországon a KSH adatai szerint. A tűzifa mázsaára ennyire nem lőtt ki. De így is komoly pofonba futhat bele, aki a kemény hidegek beállta előtt kapkodva intézné a vásárlást. És itt nem csak az egyre szaporodó átverésekre kell gondolni. Rengeteg pénzt bukhatunk azon is, ha nem ismerjük az egyes tüzelőfajtákat.
A KSH friss adatai szerint egy mázsa fabrikett októberben átlagosan 20 380 forintba került,

Ami egyetlen hónap alatt 13 százalékos drágulást jelent. A jobb fűtőértékű tüzelő ára tavaly szeptemberhez képest pedig sokkoló mértékben, 92,8 százalékkal emelkedett.

A tűzifa ára stabilabb képet mutat. A szeptemberhez képest majdnem 4 százalékkal csökkent, októberben átlagosan 8010 forintba került egy mázsa. Viszont tavaly nyárhoz képest ez is 60 százalékos áremelkedésen ment át, ami igencsak fájhat a fával fűtőknek. Így pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tüzelőanyaggal oldjuk meg az otthon melegét, aki rosszul választ fafajtát, az keményebben ráfizethet!
A tavalyi népszámláláson 619 573 háztartás jelölte meg, hogy kizárólag fával fűtenek, ez bő 80 ezerrel kevesebb, mint a 2011-es népszámláláson volt, de még mindig jelentős hányad a lakosság körében. Emellett 543 928 háztartás fűt vegyesen gázzal és fával, úgyhogy összességében majdnem 1,2 millió ingatlantulajdonos törheti a fejét, hogyan is kellene megoldani a fűtést.

Mennyire számít a fafajta?

Ahogy a fentiekből kiderül, nagyon is! A Nébih tájékoztatása szerint a lágylombos és fenyő fafajok fűtőértéke valóban alacsonyabb. Éppen ezért nagyobb tárolóhelyre lesz szükséged, és többször kell a tűzre tenned, ha ilyenekkel fűtesz. A bükknek ezzel szemben kiváló a fűtőértéke. Vékony a kérge és kevés a hamuja, de ha nem teljesen száraz, könnyen gombásodik, és befülled a tárolás ideje alatt.

A TÖLGYNEK JÓ AZ ILLATA, A CSERNEK SZÉP A LÁNGJA, MAGAS A FŰTŐÉRTÉKE, AKÁRCSAK A GYERTYÁNNAK, AMIT VISZONT NEHEZEBB HASÍTANI.
Érdemes még kiemelni az akácot, amely nyers, nedvesebb állapotában is jól ég (a frissen kitermelt akácfa mindössze 35-45 százalék nedvességet tartalmaz), ezért is közkedvelt tűzifa. Elmondható róla, hogy jól és könnyen hasad, vastag kérge pedig a száradáskor leválik róla, ami piszkol, de kiváló gyújtós válhat belőle.

Milyen az ideális nedvességtartalom?
A frissen kivágott fa víztartalma meglehetősen magas, ezért érdemes már tavasszal, vagy még jobb előző nyáron megvásárolni az őszi vagy a következő évi tüzelőt, hogy legyen ideje kiszáradni. Hasonló okokból javasolt minél előbb feldarabolni és hasogatni a fát, majd azt jól szellőző, de fedett helyen tárolni, hiszen megszáradva növekszik a fűtőértéke.
A tüzeléshez szükséges légszáraz állapotot a fa csak a kivágásától számított legalább 8-10 hónap után éri el – feltéve, hogy helyesen van tárolva.

AZ IDEÁLIS, LÉGSZÁRAZ TŰZIFA NEDVESSÉGTARTALMA 20 SZÁZALÉK ALATT VAN.

A nedves tűzifa nemcsak nagyobb mennyiség eltüzelését igényli, hanem rengeteg korom képződésével jár, ami finom szállópor formájában súlyos környezetterhelést okoz, miközben észrevétlenül mérgezheti a családot.
Emellett számolni kell azzal is, hogy a nedves fa a képződő kátrány miatt a fűtőteret és a kéményt is beszennyezheti, károsíthatja. Ha ez sem győz meg, hogy ne próbálkozz vele, gondolj arra, hogy száraz fával fűtve akár 30 százalékot is spórolhatsz.

Mire kell még figytérfogatra vedd a tüzelőt – tanácsolja a Nébih. Így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, és a fa víztartalma sem befolyásolhatja azt.
Amennyiben tömegre veszed a tűzifát, figyelj oda arra is, hogy hitelesítve legyen a mérleg, és csak olyan számlaképes értékesítőtől vásárolj, aki a termékre vonatkozó adatokkal ellátott szállítójegyet és tűzifavásárlási tájékoztatót is biztosít a vásárlásnál?

Ha teheted, inkább köbméterben mérve.error: Content is protected !!