Évközi minimálbér emelés 2024 – jó hír érkezett, ismét hatalmas emelkednek a fizetések!

Évközi minimálbér emelés 2024 – jó hír érkezett, ismét hatalmas emelkednek a fizetések!

Évközi minimálbér emelés 2024 – jó hír érkezett, ismét hatalmas emelkednek a fizetések! Javul-e a helyzet az évközi béremelésektől? Hogyan változnak a kórházi adósságok?

A szakértő szerint bármilyen összehasonlításban a fejlett kultúrországokhoz viszonyítva Magyarország kevés pénzt fordít az egészségügyre a rendszerváltás óta.„Nem olyan szinten finanszírozza az ellátást az állam sem most, sem korábban soha, mint amilyen minőségű és mennyiségű egészségügyi ellátásra szükségük van a magyar embereknek. Sajnos abból a pénzből, amiből gazdálkodni tudunk – és itt jön a menedzserdilemma –, a kórházigazgató csak úgy tud nulla adósságot elérni, hogy a minőséget és a mennyiséget lecsökkenti”
– magyarázta Velkey György a Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.


A teljesítményelem a bérekben nem jelenik meg, a motivációhiány pedig nagy probléma

„Érthető, hogy a Magyar Orvosi Kamara ragaszkodott a leírt és megígért változtatásokhoz, de ez káros is volt, mert a motivációs elemet kiemelte a rendszerből. A tavalyi béremelési lépcsővel az orvosbérek emelkedtek, a nővérbérek emelkedése háttérbe szorult és késett fél évet, ez a kórházi belső világot, a munkatársak közötti hangulatot jelentősen lerontotta” – mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ezt oldja meg várhatóan a szakdolgozók béremelésének második üteme márciusban.„De az, ahogy megszüntettük a mostani béremeléssel, az új jogszabályokkal, annál jobban is meg lehetett volna szüntetni, hiszen a teljesítményelem a bérekben nem jelenik meg. Voltak olyan elképzelések, amelyekben ez is szerepelt, de sajnos nem ezt fogadták el. Ebben a Magyar Kórházszövetségnek más volt a véleménye, mint ami a végén a megoldás lett” – részletezte Velkey György.

Nem is nyugodtak bele, „nem is szabad”, mert a motivációhiány baj, és az jött létre most az egyén szintjén. Szerinte ezt még „reparálni kell”.Ezen azonban „túl vagyunk”, fél évvel később megtörtént a béremelés „akkor megígért üteme”, márciusban pedig megtörténik a második ütem, „remélem, elfelejtjük ezt a baklövést”.

error: Content is protected !!