ELFOGADTÁK!!! Január 7-től 300 ezret kaphatsz hiteltörlesztésre – ezt kell tenned hozzá >>>

ELFOGADTÁK!!! Január 7-től 300 ezret kaphatsz hiteltörlesztésre – ezt kell tenned hozzá >>>

Az adósság 3,8 százalékának megfelelő, évente maximum 300 ezer forintot kaphat a jelzáloghitele törlesztésére, aki a magáncsődöt választja. A konstrukció iránt egyelőre minimális az érdeklődés, pedig nagy reményekkel indították útjára.

Pénzbeli támogatást is kaphat a jelzáloghitel törlesztéséhez az, aki magáncsődbe menekül – derül ki egy friss kormányrendeletből.

A támogatást azok vehetik igénybe, akik – adós és adóstárs közösen – legalább 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkeznek a lakóingatlanban, amelyre jelzálogjogot jegyeztek be, vagy pénzügyi lízingszerződést kötöttek. Az is feltétel, hogy a lakóingatlan megfeleljen a méltányolható lakásigény követelményeinek, és hogy az adósok életvitelszerűen benne lakjanak. Az adósok a főhitelezőnél igényelhetik a támogatást, amelynek éves mértéke a fennálló tartozás 3,8 százaléka, de maximum havonta 25 ezer forint lehet.

A maximális mértékű segítségre tehát azok jogosultak, akiknek a jelzáloghitele legalább 7,9 millió forint volt. A támogatást a főhitelező kapja meg az államtól közvetlenül és a pénz az adós törlesztőrészletét csökkenti majd. A pénzt addig folyósítja az állam, amíg a csődegyezség fennáll, de legfeljebb öt éven át. A kormányrendelet arról is ír, mi történik, ha valaki jogosulatlanul veszi igénybe az állami támogatást: a pénzt ilyenkor késedelmi kamattal együtt kell visszafizetni az államnak, ám ha ez túl nagy nehézséget jelentene az egyébként is nehéz helyzetben lévő magáncsődösnek, kérhet részletfizetést is.

Az állami támogatás valamelyest segíthet abban, hogy az eddiginél több család fontolja meg a magáncsőd lehetőségét. A Magyar Nemzet néhány napja az Igazságügyi Minisztériumtól származó értesülései alapján arról írt, egyetlen adós sem kezdeményezte még a magáncsődöt annak ellenére, hogy a lehetőség már szeptember 1-je óta adott. Lapunk a bankokat kérdezte egy hete a magáncsőddel kapcsolatos tapasztalatokról, és a hitelintézetek szintén minimális érdeklődésről számoltak be.

Az UniCreditnél és a Budapest Banknál úgy gondolták, talán szeptember második felében kerülhet sor az első magáncsődeljárás-kezdeményezésekre, amelyekben ők lehetnek a főhitelezők, az OTP is úgy vélte, rövid időn belül megszülethetnek az első egyezségek, de a CIB például csak 2016-ra várja az első megállapodások megkötését. Pedig a bankszövetség 40 ezer potenciális magáncsődbe menekülő ügyféllel is számol, és a hitelintézetek sem gördítenek akadályt az adósok útjába, a honlapokon kiemelt helyen, részletesen tájékoztatják a klienseket az eljárás menetéről, és linket is adnak a Családi Csődvédelmi Szolgálat honlapjához, emellett telefonon és a fiókokban is lehet érdeklődni a procedúráról.

A magáncsődöt azok választhatják, akik a jelenlegi feltételek mellett nem tudják ugyan törleszteni a tartozásaikat, de van rendszeres jövedelmük, így ha sikerül megállapodniuk a hitelezőikkel, helyreállhat a fizetőképességük. Egyelőre azok kérvényezhetik az eljárást, akiknek lejárt jelzáloghitel-tartozásuk van, emiatt veszélybe került a lakhatásuk, 2016 októberétől viszont mindenki számára, aki tartozást halmozott fel, megnyílik a lehetőség. A tartozás összegének 2 millió és 60 millió forint között kell lennie, de összesen nem lehet nagyobb, mint az adós vagyonának a duplája. Az eljárás öt évig tart, és akár hét évre is meghosszabbítható, ez idő alatt nagyon szigorúan kell gazdálkodnia az adósnak a pénzügyeivel, a kiadásokat egy vagyonfelügyelő is ellenőrizheti. A vagyonfelügyelő előírhatja a drágább ingóságok vagy – ha túl nagy ingatlanban lakik az adós – a lakás értékesítését is.

Ha tetszett a cikk, kérjük oszd meg, hogy mások is láthassák!
error: Content is protected !!