Döntött a Parlament a családi pótlék emelésről – Íme a részletek!

családi pótlék összege 2024

Döntött a Parlament a családi pótlék emelésről – Íme a részletek!

Döntött a Parlament a családi pótlék emelésről – Íme a részletek! A családi pótlék összege 2008 óta változatlan: egy gyermek után 12 200 forint, míg két gyermek esetén 13 300 forint jár gyermekenként a családoknak.

( Friss hírek )

Ezen összegek egykoron komoly segítséget jelentettek, ám az infláció és az általános áremelkedés miatt mára elvesztették eredeti funkciójukat. A családok anyagi terheit enyhítő intézkedések terén ismét előtérbe került a családi pótlék emelésének kérdése.A témában legutóbb Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa tett javaslatot 2023. október 4-én a “A gyermeket nevelő családok terheinek mérsékléséről” című törvényjavaslattal. A tervezet alapján a családi pótlék összege akár háromszorosára is emelkedhetett volna, jelentős anyagi segítséget nyújtva a gyermeket nevelő családoknak.

Sajnálatos módon azonban az indítványt gyorsan elutasították, és az Országgyűlés nem tervezi tárgyalni az ügyet.A családi pótlék jelentőségét mutatja az is, hogy az átlagbérhez viszonyítva az összeg a 20. század közepén növekedett. Az 50-es évek elején csupán körülbelül 5% volt az átlagbérhez képest, de a 90-es években majdnem elérte az átlagbér 20%-át. Azonban az idő múlásával az összeg reálértéke csökkent, és a stagnáló emelkedése miatt ma már mindössze 3,18%-át teszi ki a nettó átlagkeresetnek.

A családi pótlék emelése kritikus időszakban került napirendre, hiszen az infláció szintje és az általános áremelkedések miatt a családok anyagi terhei egyre nehezebben hordozhatók. Ebben a helyzetben más országok, mint például Lengyelország, jelentős emelést hajtanak végre a családi pótlék összegében.


A családi pótlék jelenlegi összegei:

  • Egy gyermekes család: 12 200 Ft
  • Egy gyermeket nevelő egyedülálló: 13 700 Ft
  • Két gyermekes család (gyermekenként): 13 300 Ft
  • Két gyermeket nevelő egyedülálló (gyermekenként): 14 800 Ft
  • Három vagy többgyermekes család (gyermekenként): 16 000 Ft
  • Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló (gyermekenként): 17 000 Ft
  • Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család: 23 300 Ft
  • Tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő: 25 900 Ft
error: Content is protected !!