Csok bar listásoknak – Bár lista esetén igényelhető-e a CSOK?

Csok bar listásoknak – Bár lista esetén igényelhető-e a CSOK?

Kiszivárgott információk szerint a februári CSOK változásokban a kormány állást foglal a BAR listások CSOK támogatásával kapcsolatban. A tervek szerint feloldják a BAR korlátot, és a CSOK támogatásra jogosultak lesznek azok, akik passzív státuszba kerülve, már korábban (akár tegnap) rendezték a tartozásukat. csok-bar-listasoknakVisszatérő és igen sokakat érintő kérdés, hogy Bárlista esetén igényelhető-e a CSOK? A helyzet az, hogy ha valaki BAR listán van, ettől még jogosult a Szocpolra, de ebben az esetben, amennyiben az ügylethez kapcsolva van ingatlanhitel, akkor a pénzintézetnek mindenképp meg kell vizsgálnia a CSOK-ot igénylő személy BAR-helyzetét. Az ugyanis ma is fennáll, hogy ha valaki aktív BAR listás, az bármely hitelintézetnél kizáró ok, ezért ez a személy nem szerezhet addig tulajdonjogot az új lakásban, amíg a helyzet fennáll.

Otthont teremteni csak pénzből lehet!

A BAR listán való jelenlét a banki hitelezési szabályok szerint automatikus eltiltást jelent, ha jelzáloghitelről beszélünk. Első gondolatom az volt a kiszivárgott hírrel kapcsolatban, hogy a kormány most köpi szembe saját magát, hiszen elértékteleníti az összes eddigi próbálkozását, ami megfékezte az eladósodást. Valamilyen szinten visszatartó erő lehetett a BAR listára való felkerülés, hiszen ha itt szerepelünk bármilyen státuszban, akkor gyakorlatilag évekre ellehetetlenül az életünk hitelezés szempontból. Akkor pedig miért akarja a kormány „megjutalmazni” a BAR listásokat a CSOK támogatással?

Egy nagyon érdekes ellentét lesz, ami miatt továbbra is kiesnek a rossz adósok, viszont a tőkeerős passzív BAR-osok, akik egy rossz periódus miatt kerültek a listára, tovább fognak tudni lépni. Érdemes BAR listást és BAR listást is megkülönböztetni. Ismerek olyat, akinek az elmúlt évben félmillió forint feletti jövedelme volt, az életét rendezte és mégsem bizonyult hitelképesnek egy múltbeli hiba miatt. De sokan vannak olyan reménytelen helyzetben, akik rossz anyagi helyzetükből kifolyólag nem tudnának tovább lépni akkor sem, ha kapnának CSOK-ot!

A fentiek szerint tehát passzív BAR státusz esetén amikor már hitelügylet/lakáshitel nem kapcsolódik hozzá, akkor igényelhető és el is nyerhető a CSOK, aktív BAR státusszal nem.

error: Content is protected !!