Családi adókedvezmény 2024, családi pótlék 2024 – Fontos bejelentés érkezett az Orbán Kormánytól!

Családi adókedvezmény 2024, családi pótlék 2024 – Fontos bejelentés érkezett az Orbán Kormánytól!

Családi adókedvezmény 2024, családi pótlék 2024 – Fontos bejelentés érkezett az Orbán Kormánytól! Itt a Kormány hivatalos bejelentése a 2024-es családi pótlékról és a családi adókedvezményről! Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese írásban kérdezte Csák János minisztert, nyitott-e a kormány a családi pótlék megduplázására Családi Kártyán – számolt be a jobbikos kezdeményezésről a 24.hu.

( Friss hírek 0-24 )

A Jobbik-Konzervatívok alelnöke azt írta, pártja alapvetően egyetért azzal, hogy ne az alanyi jogon járó támogatások növekedjenek, hanem a munkához kötöttek, de elvárhatónak tartják, hogy a gyermekek után járó pótlék legalább az értékét megőrizze.
Ezért annak megduplázását javasolják egy úgynevezett Családi Kártyán, amellyel csak alapvető élelmiszerért, gyermeknevelési cikkért, a gyermek szellemi épülését elősegítő szolgáltatásokért lehetne fizetni.

Kinek jó a családi kártya?

A tárca államtitkára, Vitályos Eszter érdemben egyetlen szóval sem reagált a konkrét kérdésre.

Megerősítette viszont, hogy az Orbán-kormány a jövőben is a munkára ösztönző támogatásokra helyezi a hangsúlyt a segélyezés helyett. Szerinte a családi adókedvezmény bevezetésével sokkal jelentősebb jövedelemnövekedést biztosítottak a családoknak.

Az államtitkár számítása szerint, ez az egygyermekes családoknak olyan, mintha a családi pótlékot 80%-kal emelték volna, a kétgyermekeseknél pedig 150 százalékos, a háromgyermekesnek 200 százalékos emeléssel egyenértékű – mondták erre.
Vitályos Eszter úgy vélte, az elmúlt 13 évben több mint harmincra növelték a családtámogatási elemek számát, határozottan kiállnak azok megtartása, megújítása mellett. Jelezte, a háború és a szankciók okozta nehéz gazdasági helyzet ellenére sem csökken a családokra fordított támogatás. Jövőre több mint 3 300 milliárd forintot biztosítanak a családok támogatására, ami három és félszerese a 2010-es összegnek.

Ennyivel emelik a családok pénzét:

A következő évben 1300 milliárd forintra emelkedik a pénzbeli ellátásokra (anyasági támogatás, GYED, CSED, GYET, GYES, GYOD, családi pótlék) rendelkezésre álló összeg, ami több mint 10 százalékos növekedés az idei évhez képest.Az államtitkár az idei inflációt nem említette, noha előzőleg Z. Kárpát Dániel és párttársa, Balassa Péter éppen azért nyújtott be határozati javaslatot, hogy a kormány az áremelkedések miatt duplázza meg azonnal a családi pótlékot, mert a tartósan magas infláció miatt

egyre több család költségvetése vált bizonytalanná, ezáltal pedig gyermekek tízezrei esetében csökken az alapvető igények kielégítésének esélye, különös tekintettel a gyermeküket egyedül nevelő szülőkre, a sokgyermekes családokra, illetve azokra, ahol egy dolgozó biztosítja a fix bevételt.

Családi adókedvezmény 2024, családi pótlék 2024 – Fontos bejelentés érkezett a Kormánytól!

A Jobbik Családi Kártyára folyósítaná a pótlékot, évente állapítaná meg összegét, hogy az kövesse az infláció mértékét.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a háromgyerekes édesanyák adómentessége nagyságrendileg 200 milliárd forintba kerülhet a költségvetésnek. Az szja-mentesség szerinte több százezer anyát érinthet. Ők havonta átlagosan 85 ezer forintot spórolhatnának. Tóth Levente, a Bank 360 szakértője a Híradónak elmondta, hogy az elfogadott 2024-es költségvetésben ez nincs benne, „másrészt van egy 23-as költségvetés, ami borzasztóan rossz állapotban van, tehát ha a miniszterelnök arra vár, hogy a pénzügyminiszter ellankadjon, nem úgy tűnik, hogy most van az a pillanat.”A szakértő szerint a családi adókedvezmény és a családi pótlék inflációkövető emelésére is nagyon nagy szükség lenne.

A miniszterelnök a Demográfiai Csúcstalálkozón arról is beszélt, hogy új családpolitikai intézkedések jönnek, de konkrétumokat nem árult el, mindössze annyit, hogy nem csak pénzbeli támogatásokra kell gondolni.

Hol vagytok három- és négygyermekes anyák?

“Minden család egy külön történet. Sérült és egészséges gyerekekkel, más-más anyagi háttérrel vagy annak hiányával; albérletben élve vagy éppen CSOK-kal építkezve” – mutat rá dr. Dorogi Márta pszichológus és mérnök-közgazdász, akit a többgyermekes édesanyák munkába állásának nehézségeiről kérdeztem.Ha egy többgyermekes édesanya úgy dönt, hogy nem tér vissza a munka világába, annak számolnia kell azzal a kockázattal, hogy tartósan kiszorulhat a munkaerőpiacról és kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet.

Márta szerint azonban a többgyermekes édesanyák számára igencsak nehéz döntést hozni arról, hogy visszamenjenek-e dolgozni vagy sem. Ha a visszatérés mellett döntenek, akkor pedig komoly dilemmát okoz, hogy hány órában vállaljanak munkát, és a gyerekek időbeosztásához miként tudnak majd alkalmazkodni.

De mi minden befolyásolhatja azt, hogy többgyermekes anyaként mennyi eséllyel tudunk visszatérni a munkaerőpiacra?

Nézzünk meg néhány döntő szempontot.

Apák munkában

A több gyermekes anya munkavállalásának kérdését leginkább az apa munkája, időbeosztása és a segítség hiánya határozza meg – mutat rá a szakértő.

A kisgyermekeket nevelő anyákról sajnos sokszor még mindig azt feltételezheti a munkáltatója, hogy munkahelyi feladatait – segítség híján – nem tudja összeegyeztetni családi kötelezettségeivel. Mivel az oktatási intézmények nyitva tartása nem mindig fedi le a munkaidőt, és a gyerek betegsége estén többnyire az anya marad vele otthon, ezért a többgyermekes anyák gyakran számolnak be arról, hogy nehezen tudnak visszatérni a munkaerőpiacra.Jutka, aki három kicsi gyermeket nevel, egyelőre csak álomként tekint arra, hogy dolgozhasson: “Állandóan beteg valamelyik. Nagyon szeretnék dolgozni! De segítség nélkül nehéz” – tette hozzá, amikor a munkáról kérdeztem.

Dorogi Márta szerint szorosan kapcsolódik ehhez a problémához a pénzhiány, a gazdasági kényszer is, ami a családon belüli harmóniára is nagyon romboló tud lenni.

error: Content is protected !!