Babaváró hitel 2022 – Fontos változás jön a magyar bankokban: a babaváró kölcsönt, a jelzáloghiteleket is érinti

Babaváró hitel 2022

Babaváró hitel 2022 : Az MNB a hitelezési folyamatok hatékonyságának támogatását és a digitalizáció széleskörű alkalmazásának elősegítése érdekében az MNB az adósságfék szabályok bevezetése óta rendszeresen megvalósuló felülvizsgálata során 2021 nyarán az előírások finomhangolásáról döntött. A 2022. január 1-jétől életbe lépő módosítások szándékuk szerint támogatják a piaci jó gyakorlatok térnyerését, a digitalizációs törekvések érvényesülését, valamint a felelős hitelezés fenntartását.

A Babaváró kölcsön igényléséhez TB igazolás benyújtása szükséges, melyet kérjük az igénylést megelőzően szerezzen be az illetékes kormányhivatalban vagy ügyfélkapun keresztül elektronikus formában. A lakóhely szerint illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztár feladatokat ellátó fővárosi és megyei kormányhivatalok adják ki az igazolást, mely akár több napot is igénybe vehet. Fiókjainkban az igazolás hiányában csak tájékoztatást tudunk nyújtani a termékről.

2021. január 1-től módosult a Babaváró támogatásról szóló jogszabály

Ennek megfelelően a babaváró kölcsön szabályai az alábbiak szerint változnak:

  • Törlésre került az a szabály, miszerint a babaváró kölcsön szempontjából örökbefogadás esetén a 2019. július 1-jét követően született, örökbefogadott gyermekek vehetőek figyelembe.
  • Ön jogosult a kamattámogatásnak a kölcsön teljes futamidejére szóló igénybevételére, a gyermekvállalási támogatásra és a törlesztés szüneteltetésére a 2019. július 1-je és 2021. január 1. napja közötti időszakban – a kölcsönkérelem benyújtását megelőzően már örökbefogadott olyan gyermek után is, aki 2019. július 1-jét megelőzően született. Ebben az esetben a törlesztés szüneteltetése és a gyermekvállalási támogatás iránti kérelmet a kölcsönkérelemmel egyidejűleg vagy a kölcsönszerződés megkötését követő 60 napon belül nyújthatja be.
  • Ha Ön 2021. január 1-jén már rendelkezik babaváró kölcsönnel, és a 2019. július 1-jét megelőzően született gyermek örökbefogadására 2019. július 1-je és a 2021. január 1. napja között került sor, a babaváró támogatások iránti kérelmét a jelen módosítás hatályba lépését (2021. január 1-jét) követő 60 napig benyújthatja.

A hitelezési folyamatok gördülékenyebbé tételének általános igénye mellett az elmúlt időszakban számos olyan kihívás és változás érte a hazai hitelpiacot, mely szükségessé tette a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szóló 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet (továbbiakban: Rendelet) felülvizsgálatát. A piaci tapasztalatok felmérése alapján az MNB számos, a banki hitelezés gördülékenyebbé tételére, valamint a hitelbírálati folyamatok egyszerűsítésére és gyorsítására vonatkozó javaslatot fogalmazott meg.

A prudenciális szempontok mérlegelését követően a Pénzügyi Stabilitási Tanács által elfogadott módosítások jelentős részben a Rendelet alkalmazása alóli kivételeket egészítik, bővítik ki. Így a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató számítását nem kell elvégezni a hitelnyújtónak a hiteltartozás előtörlesztésével egyidejűleg a futamidő csökkentését célzó hitelszerződés-módosítás esetén, ha az ügyfél törlesztőrészlete nem növekszik.

A digitalizációs törekvésekkel összhangban a hitelnyújtók számára elérhetővé válik a követelések tényleges értékének igazolása elektronikus úton is, továbbá egyszerűsödnek a rulírozó hitelek automatikus hitelkeret felülvizsgálati folyamatára vonatkozó rendelkezések, így a pénzügyi szolgáltatási tevékenység hatékonyabbá válhat.

  • A jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató számítását nem kell elvégezni a hitelnyújtónak a hiteltartozás előtörlesztésével egyidejűleg a futamidő csökkentését célzó hitelszerződés-módosítás esetén, ha az ügyfél törlesztőrészlete nem növekszik.
  • A digitalizációs törekvésekkel összhangban a hitelnyújtók számára elérhetővé válik a követelések tényleges értékének igazolása elektronikus úton is, továbbá egyszerűsödnek a rulírozó hitelek automatikus hitelkeret felülvizsgálati folyamatára vonatkozó rendelkezések, így a pénzügyi szolgáltatási tevékenység hatékonyabbá válhat.
  • A módosítás a piaci gyakorlatra és kockázatokra reagálva hatályon kívül helyezi a babaváró kölcsönökre vonatkozó speciális szabályozást, mely alapján ezek igénybevételét követő 90 napon belül igényelt jelzáloghitel esetén a babaváró kölcsön legfeljebb 75 százalékát lehet jelenleg figyelembe venni önerőként, 25 százalékával pedig a jelzáloghitel összegét kellett növelni a hitelfedezeti mutató számításakor.

A babaváró hitelek önerőként való beszámítására vonatkozó elvárásokat az MNB a tárgyban korábban kiadott, és a Rendelet módosításával egyidejűleg módosított vezetői körlevélben kommunikálja az intézmények felé.

A Rendelet módosítása 2022. január 1-jén lép hatályba.

error: Content is protected !!