Az új Csok plusz feltételei, részletei 2024 Január 1-től! Minden fontos tudnivaló!

új csok 2024
Az új CSOK 2024 januárban lép életbe!

Az új Csok plusz feltételei, részletei 2024 Január 1-től! Minden fontos tudnivaló!

Az 5000 fő fölötti településeken 2024. január elsejétől csok plusz néven új lakástámogatási konstrukció lép életbe:

🔹 a falusi csok megmarad
🔹 CSOK Plusz: az 5000 fő feletti településeken
🔹 a felvehető hitel gyerekszám függvényében 15, 30, vagy 50 millió forint
🔹 a kamat mértéke 3 %
🔹 önrész: 10 %, felújításnál, bővítésnél 20%
🔹 futamidő: 10-25 év
🔹 az édesanyák 41 éves korukig vehetik fel
🔹 telekvásárlásra nem igényelhető
🔹 legfeljebb 80 millió forintért lehet új lakást vásárolni
🔹 az első évben nem kell tőkét törleszteni, csak kamatot fizetni
🔹 a vissza nem térítendő támogatás 1 gyerek esetén 1 millió forint, 2 gyermek esetén 4, 3 gyermek esetén 15 millió forint
🔹 ingyenes típustervekkel segítjük az építkezőketAz új Csok plusz feltételei, részletei 2024 Január 1-től! Minden fontos tudnivaló!

A hitel gyerekszám függvényében 15, 30 és 50 millió forint lesz 3 százalékos, fix kamattal. A kedvezményt 41 éves korukig vehetik igénybe a nők, viszont két éves, átmeneti időszakot biztosítanak. Fontos változás, hogy csak házaspárok és csak a megszületendő gyermek után vehetik fel, amennyiben a gyermek megszületik, úgy 10 millió forinttal csökken a tőketartozás.

Azt már előzetesen tudni, hogy 2024. január elsejétől a kormány lakástámogatási programja több módon módosul, aminek keretében a ma ismert formájában megszűnik a csok, és helyét a falusi, valamint a városokra kidolgozott csok plusz veszi át. Ugyan az előbbi részletei nyár óta ismertek, a legnagyobb bizonytalanság a leginkább érintett kört, a városokban élők lakástámogatását övezte.

A csok pluszról annyit lehetett eddig tudni, hogy elsősorban a kamattámogatásra és kedvezményes hitelekre fókuszál majd.

Így támogatja az első lakáshoz jutást, a bővítést, felújítást, minőségi lakáscserét, miközben az elérhetőséget valószínűleg gyermekvállaláshoz köti.

Eddig 230 ezer családot érintett a csok

Magyarország Európa legcsaládbarátabb kormányzatával rendelkezik, eddig 230 ezer család vette igénybe és 754 milliárdot szántunk rá, kezdte a kormányinfót Csák János, aki jelezte, hogy a piaci viszonyokhoz kell igazítani a csok-ot, ennek megfelelően fogadta el a kormány a tárca javaslatát.

A falusi csok marad, 5000 fölött új kamattámogatott hitelt vezet be a kormány, a hitel 15-30-50 millió forint lesz, három százalékos kamat mellett, az első otthon esetén 10 százalék önerő is elég lesz.

Az édesanyák 41 éves korukig vehetik igénybe, de lesz egy átmeneti időszak, ugyanakkor a hitelt telekvásárlásra nem lehet felvenni. Az első közös otthon esetében 80 millió forintos határt húztak meg, új lakásba költözés esetén 150 millió forint az értékhatár, az 5000 fő alatt nincsen viszont értékhatár.Amennyiben felújításról és bővítésről van szó, ott 20 százalék önerő elég. Az első évben nem kell tőkét törleszteni, ha megszületik a gyermek, a hitelfelvevők egy éves hitelmoratóriumot kérhetnek.

Amennyiben megszületik a második gyermek, a tőkéből minden további gyermek esetében 10 millió forintot elengedünk

– magyarázta a miniszter. Jelezte, hogy a kormány ingyenes típusterveket tesz elérhetővé, ezt a költséget is meg tudják spórolni a családosok.

November közepéig elkészül a kormány a részletekkel

November közepéig elkészülnek a részletekkel, de csak január elsejével lépnek életbe az új szabályok – válaszolta újságírói kérdésre Csák János. Egy másik kérdésre elmondta, hogy nincsen felső határa a költségvetés forrásokat tekintve, az a céljuk, hogy a demográfiai katasztrófát elkerüljék.Az ATV kérdésére jelezte, ha valakinek van már gyermeke és nem szeretne több gyermeket, akkor nem tudja igénybe venni, tehát a megszületendő gyermekekre vonatkozik a csok plusz. Ez azt is jelenti, ha egy gyerek után még két gyereket szeretne, akkor 50 millió forint kedvezményes kölcsönt vehet igénybe.

Akinek most érvényes csok szerződése van, arra még az előző rendszer szabályai vonatkoznak, ha viszont második gyermek megszületik, akkor 10 milliót minden gyermek után elengednek a tartozásból.

Csák János hangsúlyozta, hogy a kormány házasságpárti, ezért házaspártok vehetik majd igénybe a csok pluszot, egyedülállók esetében erre nem lesz lehetőség. Ugyanakkor jelezte, ha szükséges változtatnak „nem gondoljuk magunkat mindentudónak”, jegyezte meg.

error: Content is protected !!