Nettó-bruttó minimálbér 2024-2025

2025 január 1-től ennyi lehet a nettó és a bruttó minimálbér összege!

2025 január 1-től ennyi lehet a nettó és a bruttó minimálbér összege!

2025 január 1-től ennyi lehet a nettó és a bruttó minimálbér összege! A formálódó megállapodás alapján elképzelhető, hogy a minimálbér 2025-ben végül kisebb mértékben nő, mint eddig tudni lehetett, később azonban a növekedés gyorsulásával párhuzamosan számíthatnak egyre nagyobb arányú emelésre a munkavállalók. Ez pedig érinti a garantált bérminimumot is, a két bértétel közötti olló nagy valószínűséggel szűkülni fog a következő években.

Hitel fórum friss hírek

A minimálbér (a magyar jogi szaknyelvben „kötelező legkisebb munkabér”) olyan óránkénti, napi, heti vagy havi munkabér, melyet a munkaadó köteles a munkavállaló számára hivatalosan, legálisan megfizetni munkaviszonya alatt. Azaz a minimálbér az az államilag megkövetelt munkadíj, amelynél alacsonyabb munkadíjat egyetlen munkavállaló sem kaphat.

Kivéve a közfoglalkoztatási program:
Mert ott a bér a minimálbér 50%-a, amiről kormányrendelet is van.(Köszönjük)




„Abban még meg kell állapodnunk a munkáltatókkal, hogy évről évre mennyivel emelkedik a minimálbér, de az már most biztosan kijelenthető, hogy az emelés nem lesz egyforma mértékű. A gazdaság teljesítményétől függ, hogy a három évre számított átlagos 12 százalékos emelés 2027-ig hogyan fog pontosan megvalósulni” – mondta a Világgazdaságnak Mészáros Melinda a Liga Szakszervezetek vezetője. A hét elején jártak Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternél a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselői, akik több, eddig tisztázatlan kérdésükre igyekeztek választ kapni. Az ezereurós minimálbérre és egymillió forintos átlagos keresetre vonatkozó kormányzati tervek egyaránt pontosításra szorultak, ám a fő kérdés továbbra is, hogy mennyi lesz a minimálbér 2025-ben és az azt követő években.

Közgazdaságilag alátámasztott az ezereurós minimálbér és az egymilliós átlagkereset

Palkovics Imre szerint alapvetésként jelentette ki Nagy Márton a tárgyalásukon, hogy semmiféle olyan bérnövekedést nem támogat a kormány, ami mögött nincs valós gazdasági teljesítmény. A tárcavezető azt külön kihangsúlyozta, hogy az ezereurós minimálbérre és egymillió forintos bruttó átlagkeresetre kormányzati nyilatkozatoknak van realitása, és közgazdaságilag alátámasztott adatokra épülnek.



Annál is inkább, mert jelenleg 625 ezer forint körül van a bruttó átlagkereset, a rendszeres bruttó átlagkereset még ettől is alacsonyabb, így annak az 50 százalékát elérni még egyszerűbb elérni. „De vélhetően a 2027-ben is a bruttó átlagkereset is olyan szinten lesz, hogy a 400 ezer forint körüli összeg, ami az ezer eurót teszi ki, kijöhet”, fogalmazott, hozzátéve, hogy reményeiknek adnak hangot, hogy eközben az infláció nem szabadul el és az euró árfolyama nem változik meg drasztikusan a forint kárára. Épp ezért szerinte a hároméves megállapodásba olyan feltételrendszert is érdemes lenne beletenni, ami meghatározott makrogazdasági paraméterekre épül.