Téli időjárás 2024/2025 – Milyen telünk lesz idén?

Téli időjárás

Téli időjárás 2024/2025 – Milyen telünk lesz idén?

Téli időjárás 2024/2025 – Milyen telünk lesz idén? A Severe Weather cikkéből igyekeztünk kihámozni a lényeget.

Az előzetes adatok azt mutatják, hogy a 2024/2025-ös téli időszakban a sarki örvény valószínűleg gyengébb lesz a szokásosnál. A gyengébb sarki örvény általában gyengébb jet streamet jelent, ami növeli annak esélyét, hogy az Egyesült Államokban, Kanadában és/vagy Európában dinamikusabb (hidegebb/havasabb) téli időjárás alakuljon ki. Az előzetes becslések szerint nagyobb mennyiségű hóra inkább csak a skandináv országokban mutatkozik komolyabb esély, hazánkban viszont – a földrész legtöbb országához hasonlóan – relatíve szárazak és enyhék lesznek a téli hónapok. Fontos azonban hozzátennünk, hogy a Severe Weather Europe korai beszámolója szerint a hómennyiségre a poláris örvény tevékenysége is komoly hatást gyakorolhat.



Ebben az évben három olyan tényezőt érdemes vizsgáéni, amelyek ismerten hatással vannak a sarki örvényre:

  • ENSO – La Niña
  • QBO – Sztratoszférikus szelek
  • Napciklus/Maximum

A déli oszcilláció hatása a téli időjárásra

Az első tényező az ENSO, ami az „El Niño Southern Oscillation” rövidítése. Ez a Csendes-óceán egyenlítői régiójának hőmérsékleti változását jelenti, ami meleg és hideg fázisok között váltakozik. Általában 1-3 évente történik fázisváltás.

A hideg fázist La Niñának, a meleg fázist pedig El Niñónak nevezik. Jelenleg egy meleg fázisból jövünk ki, és a hideg La Niña fázis kialakulására számítanak a következő hetekben.

Az alábbi ábrán látható az óceáni hőmérséklet előrejelzése a nyár végére és az ősz elejére, az NMME modell alapján. Látható egy hideg anomáliás terület a trópusi Csendes-óceánon, amely az előrejelzett La Niña. Várhatóan egészen a 2024/2025-ös tél folyamán tartani fog.



Egy La Niña-télnek körülbelül 60-75% esélye van arra, hogy sztratoszférikus felmelegedési eseményt (SSW) idézzen elő. Az elmúlt és a legutóbbi teleken is produkáltak ilyen eseményeket. A La Niña fázis nagyobb eséllyel idéz elő sarki örvény összeomlási eseményt. Ez a tél során általában valamivel később következik be, mint egy El Niño esetén. Összességében ez azt jelenti, hogy egy La Niña esemény többnyire nem kedvez az erős sarki örvénynek.

ENSO nyomási anomáliák

Az alábbi ábra tipikus téli nyomásanomáliákat mutat a nyugati féltekén minden ENSO fázis esetében. A harmadik példában látható a legkedvezőbb nyomásminta a sarki örvény gyengítésére és a sztratoszférikus felmelegedés elindítására.

ENSO nyomási anomáliák



Amint látható, a tipikus La Niña minta összességében kedvezőbb a sarki örvény gyengülési eseményének kialakulására. Ez azt jelenti, hogy könnyebben megzavarhatja a téli időjárási mintákat, hidegebb időt és havazást hozva az Egyesült Államokba és Európába.

Ez csupán az első tényező, amely jelenleg a gyengébb téli légkörzés lehetőségét mutatja. Hogy közelebb kerüljünk a „milyen telünk lesz” kérdés megválaszolásához, a következő tényezőhöz fel kell emelkednünk a légkörbe.

Légköri szél anomália

Az óceánhoz hasonlóan itt is van egy régió, amely pozitív és negatív fázisok között váltakozik. De a hőmérsékletek helyett itt a szelekről és azok irányáról van szó. Ezt nevezzük kvázi-kétéves oszcillációnak (QBO).

A QBO a sztratoszféra magasában az egyenlítő felett lévő szelek szabályos váltakozása, amelyek keleti és nyugati (zónális) irányok között változnak. Erős szelek haladnak egy övben a bolygó körül az egyenlítőnél. Körülbelül minden 17 hónapban ezek a szelek teljesen irányt váltanak.

 

error: Content is protected !!